SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade za jesen najavio mirovinsku reformu. Iako se o reformi zasad ne zna previše, neke informacije počele su se pojavljivati u medijima pa je Jutarnji list danas objavio par detalja. Reforma bi, ako se stvari budu razvijale po Vladinu planu, u potpunosti trebala krenuti s 1. siječnjem iduće godine.

Loša demografska slika u ruralnim krajevima u brojnim državama Europske unije, problemi poljoprivrednika alpske regije te rasprava o tome može li Zajednička poljoprivredna politika pružiti snažniju podršku europskom poljoprivrednom modelu u 21. stoljeću, bile su samo neke od tema sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održane u Bruxellesu, kojoj su nazočili predstavnici Vijeća i Komisije.

Nacionalna blagajna za osiguranje za starost upravlja temeljnim francuskim sustavom, a Zakon o mirovinskom sustavu (broj 2010-1734 od 30.12.2010.) obuhvaća opći francuski mirovinski sustav (nesamostalni djelatnici iz područja trgovine i industrije), sustav za samostalne djelatnike (trgovci i obrtnici) i poljoprivredni sustav.

Članovi uprave trgovačkih društava obvezno su osigurani u sustavu mirovinskog osiguranja i sustavu osiguranja od rizika nezaposlenosti ako nisu osigurani prema drugoj osnovi te ako drugim propisom nije drukčije određeno. Ako je član uprave zaposlen u trgovačkom društvu u kojem obavlja funkciju člana uprave ili je zaposlen bilo gdje drugdje, tada se ne mora mirovinski osigurati kao član uprave.

Stranica 1 od 2