SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

Potprogram Grundtvig omogućuje suradnju između ustanova povezanih s obrazovanjem odraslih diljem cijele Europe. Program je namijenjen općem obrazovanju odraslih, stjecanju znanja i vještina pomoću kojih se lakše suočiti s raznim organizacijskim i poslovnim izazovima te poboljšanju opće kvalitete života.

Često se znamo uspoređivati s drugim zemljama i zato smo vam probrali zanimljive podatke u kojima se uspoređuju Hrvatska i SAD.

Možda ovo nisu usporedbe koje ste vi radili ili slušali o njima pa vas možda i iznenade.

Na slici možete vidjeti i omjer veličine Hrvatske prema SAD-u.

Gradske knjižnice su po međunarodnim smjernicama i UNESCO-ovom Manifestu za narodne knjižnice temeljne javne ustanove lokalne zajednice te njihova kulturna, obrazovna, informacijska i društvena središta. Mjesta su to cjeloživotnog učenja i susreta svojih građana. Namijenjena su i otvorena svojim sadržajima i programima svim građanima bez obzira na dob – od beba do umirovljenika.


Pedesetsedmogodišnji Ken Matheson odlučio je vratiti se ponovo u školske klupe, odnosno fakultetske. Na Sveučilištu Capilano, katedra za dokumentarni film bio je veliki i hrabri korak, pogotovo uzevši u obzir da je jedva završio srednju školu.

Nekoć se smatralo da je čovjekov mozak fiksna struktura koja se, jednom oštećena, ne može popraviti. Ipak, novija istraživanja pokazuju da je mozak veoma dinamična struktura koja se mijenja s novim iskustvima i adaptira uslijed ozlijeda. Samim time, nikad nismo prestari za naučiti nešto novo, no usvajanje novih znanja i vještina postaje nešto teže.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, Harvarda i Pekinga došao je do zaključka da životni stil, poglavito u kasnijoj dobi mogu utjecati na visinu. Tijekom života, ljudi prolaze kroz vidljive fizičke promjene, kao što su povećanje tjelesne masnoće, manja gustoća kostiju te postupno snižavanje.

Diploma predstavlja veliko postignuće za svakog čovjeka, ali danas posebno slavimo Brutta zato što je ne samo 94 godine star, već i zato što će konačno diplomirati nakon što je, uz prekide, studirao čak 75 godina, navodi fakultet.