Novosti

Književno druženje s Franjom Zlovićem u Centru Zlatno doba

Književno druženje s Franjom Zlovićem u Centru Zlatno doba

Književno druženje s Franjom Zlovićem održat će se u četvrtak, 9. ožujka 2017. s početkom u 17 sati u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge "MI" - Split. 

Provedene aktivnosti

Sajam PRAVO DOBA 16.-18. svibnja 2019.

PRAVO DOBA sajam za zrele generacije i cijele obitelji održat će se od četvrtka 16. do subote 18....

  • Svi 13
  • Hits 1819
Gripa u Splitu - o prevenciji, simptomima i liječenju govori dr. Nonković (video)

O gripi u Splitu u kronici Splitsko-dalmatinske županije objavljenoj na TV Jadran govori dr....

  • Sij 22
  • Hits 2917
Bolnice srijedom i subotom režu liste čekanja

11. veljače u cijelom se svijetu obilježava kao Svjetski dan bolesnika. Stoga se ministarstvo...

  • Velj 11
  • Hits 2311
Rasplesane bake (video)

Grupa plesačica s japanskog otoka Okinawe nedavno je imala nastup pred oduševljenim i rasprodanim...

  • Kol 21
  • Hits 2130

Izdvojeno

Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Iako prevaranti u pravilu ne biraju koga će opljačkati, činjenica jest da žrtvama takvih radnji češće postaju starije osobe nego mlađe. Zanima nas postoji li za to objašnjenje.
  • Stu 25
  • Hits 3827
Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Oni kao da su s nekog drugog planeta, ali nisu. Hunza narod živi na planinama sjevernog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosječno sto godina, ali mnogi od njih bez...

  • Kol 18
  • Hits 4803

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Mladi migriraju u susjedstvo Splita

Split sve više postaje destinacija, a sve manje grad, a da je to tako, najbolje se vidi u gradskoj jezgri. Dok su se po pjacetama i kalama Geta do prije koje desetljeće igrala pusta djeca, a škola "Dobri" pucala po šavovima od prevelikog broja đaka, sada je to scena koja se rijetko viđa.

Split, nema nikakve sumnje, postaje turistički hit zbog čega rastu cijene nekretnina u središtu grada, ali istodobno (i to dobrim dijelom baš zbog toga), naročito njegov stari dio, gubi mlado stanovništvo koje se u potrazi za jeftinijim kvadratima seli na gradsku periferiju, ali i dalje, u obližnji Solin, Kaštela i Podstranu.

Ti su gradići i općine praktički spojeni sa Splitom (i manje udaljeni od nekih administrativnih dijelova Grada Splita, poput Slatina i Srinjina), a tamo su cijene nekretnina bitno povoljnije, a kvaliteta života čak, svjedoče oni koji su promijenili adresu, i bolja. Posebno se to odnosi na Solin, koji puno ulaže u školstvo i sadržaje za mlade.

Prema podacima iz 2014., u Splitu je te godine rođeno 1557 djece, a umrlo 282 čovjeka više – čak 1839 ljudi, što je dovelo do bitno manjeg prirodnog prirasta (15% manje rođenih nego umrlih). Samo nekoliko kilometara dalje, u Podstrani, potpuno drukčija priča: 102 novorođena što Podstrani priskrbljuje epitet najmlađe općine u Hrvatskoj.

S druge strane Splita, smjestio se, pak, Solin – najmlađi grad u Hrvatskoj – s 291 rođenih, što je 62% više u odnosu na 179 umrlih te godine. I obližnja Kaštela bilježe 44 posto više rođenih nego umrlih (400 prema 277).

Očito su i u gradskoj upravi svjesni ovih promjena, pa je tako zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević naručio demografsku analizu grada Splita od dr. Stjepana Šterca iz Geografskog odsjeka zagrebačkog PMF-a, koji se zadnjih dana spominje i kao izgledni ministar novoga ministarstva demografske obnove.

Štercova demografska analiza Splita potvrdila je ono što smo zapravo već i znali – nepovoljan demografski trend u našem gradu. Pokazala je da Split bilježi depopulaciju ukupnog stanovništva, negativnu migracijsku bilancu, prirodni pad i izumiranje stanovništva, veliku prosječnu starost stanovništva..., a gradska se uprava stoga obvezala da će definirati revitalizacijsku koncepciju, uvesti prvi u Hrvatskoj registar stanovništva i planski usmjeravati demografske potencijale u funkciji razvoja grada.

„Studija je početni korak u aktivnom upravljanju demografskim razvitkom grada. Split je prvi u Hrvatskoj pitanju demografskog razvoja pristupio na ovakav način, dignuvši tu problematiku na vrlo ozbiljnu razinu. Vrlo je bitno shvatiti značenje ove problematike u koncepciji planiranja daljnjega gospodarskog i prostornog razvoja Splita. To je temeljno pitanje budućnosti i opstojnosti grada“ – zaključio je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević.

izvor: slobodnadalmacija.hr