Uvodi se registar "Ne zovi" koji će nas štititi od poziva i telefonskih ponuda

Od danas se možete riješiti dosadnih poziva i telefonskih ponuda raznoraznih promotivnih večera, povoljnih jastuka i posteljine, novog paketa osiguranja i slično, jer je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti uvela tzv. registar “Ne zovi”. 

Telefoni nam zvone svakodnevno. No, kada je s druge strane linije trgovac koji nam pokušava nešto prodati - to zna biti prilično iritantno. "Živcira me jako", žali se jedna Zagrepčanka. Na pitanje prima li takve pozive često, odgovara: "Tjedno 3-4 puta, u prosjeku i smeta mi to jako."

Neželjene pozive mnogi građani prijavili su Udruzi za zaštitu potrošača.

"Vrlo često su se javljali potrošači starije životne dobi da su sklopili nekakav ugovor, a da nisu bili svjesni u stvari da su sklopili ugovor ili da nisu bili u mogućnosti donijeti racionalnu ulogu u vezi onoga što ime se nudilo preko telefona", kaže Đelma Bartulović.

HAKOM je tome odlučio stati na kraj uvođenjem registra "Ne zovi". Svaki građani može se prijaviti u registar i zauvijek blokirati pozive trgovaca.

Da bi se upisali u registar “Ne zovi” i riješili se dosadnih promidžbenih poruka, svojem operateru morate poslati pismeni zahtjev putem posebnog obrasca. Operateru dostavljate sljedeće podatke - vaše ime i prezime, telefonski broj koji želite upisati u registar, OIB, te broj osobne iskaznice. U "Ne zovi" registrar bit ćete uvršteni u roku tjedan dana od zaprimanja zahtjeva.

"To su podaci koji će biti vidljivi samo njihovom operatoru koji i inače ima njihove podatke da bi ga on uopće mogao upisati u registrar dok trgovci ne vide ništa osim telefonskog broja," pojašanjava Marina Ljubić Karanović iz HAKOM-a.

"Ovo nadopunjuje lepezu mogućnosti koje nudi Ministarstvo gospodarstva, ono uključuje besplatan telefonski broj na koji potrošači mogu iznijeti svoje primjedbe isto kao i web stranicu www.potrosac.hr", dodaje ministrica Martina Dalić.

Na sljedećem linku potražite obrazac kojeg je potrebno ispuniti te zatim osobno, poštom ili elektronski poslati svom operateru: https://www.hakom.hr/UserDocsImages/neZovi_docs/Registar%205-5-2016_Prilog1-1.pdf

Izvor: kastela.org