Projekt „Usluge prijevoza za starije osobe na području grada Splita“

U partnerstvu Udruge „MI“- Split, Centra za socijalnu skrb Split i MI Centra za pomoć u kući, a uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku do kraja studenog 2020. provodi se projekt kojim se osigurava besplatna usluga prijevoza i pratnje starijih osoba u Splitu.


Osim posjeta liječniku, javnim institucijama i servisima (bankama, pošti) ili važnim mjestima poput groblja i vjerskih institucija, društvenog centra, korisnicima će se omogućiti i posjet rodbini/prijateljima što će doprinijeti održavanju socijalnih kontakta. Korisnicima je omogućena i besplatna usluga pratnje, odnosno adekvatna podrška u skladu s njihovim potrebama, a što im nisu u mogućnosti osigurati članovi obitelji.

Uvjeti za ostvarivanje usluga besplatnog prijevoza i pratnje na području Splita su:
• da je osoba starija od 60 godina
• da je s područja grada Splita,
• da ima mirovinu do 3.000,00 kuna,
• prednost imaju osobe koje žive u samačkim domaćinstvima, slabije pokretne ili polupokretne, slabijeg imovinskog stanja, korisnici su prava iz sustava socijalne skrbi temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb te da prijevoz i pratnju nisu u mogućnosti sami osigurati ili da joj je neophodna usluga pratnje koju joj ne mogu osigurati članovi obitelji
• prioritet osiguravanja usluge: liječnik/specijalistički pregled/javne institucije/javni servisi/socijalizacija

Usluga prijevoza i pratnje dostupna je radnim danom od 8 do 16 sati!
Ako želite koristiti navedenu besplatnu uslugu, potrebno je provjeriti ostvarujete li to pravo, popuniti pristupnicu te najaviti uslugu najkasnije dva dana ranije na broj 021/398-722 ili putem elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Svi demografski pokazatelji starosti stanovništva Splitsko-dalmatinske županije pokazuju da se nastavlja trend starenja. Udio stanovnika starijih od 65 godina u SDŽ iznosi 16,59% od ukupnog broja stanovnika. Povećanje udjela starijeg stanovništva i produljenje životnog vijeka dovodi do pojačane potrebe za nekim oblikom podrške i pomoći u starijoj životnoj dobi. Zato je potrebno unaprijediti postojeću infrastrukturu i razviti mrežu dostupnih usluga.

Starije osobe u okviru sustava socijalne skrbi mogu ostvariti više vrsta novčanih pomoći, no te minimalne naknade vrlo često nisu dostatne niti za zadovoljenje minimuma osnovnih životnih potreba. U 2016. godini u SDŽ je ukupno 173 korisnika primilo usluge pomoći u kući putem Centra za socijalnu skrb, a isplaćeno je ukupno 8624 doplataka za pomoć i njegu.

Slaba ekonomska moć potisnula je starije i nemoćne osobe na margine života u zajednici. Prema neslužbenim podacima procjenjuje se kako u riziku od siromaštva živi čak 26% starijih od 65 godina te čak 100 000 njih ne ostvaruje nikakva primanja.

Osiguravanje besplatnih usluga prijevoza i pratnje do važnih institucija predstavlja važnu dopunu postojećim socijalnim izvaninstitucionalnim uslugama pomoći u kući koje pruža ustanova MI Centar za pomoć u kući u gradu Splitu te uslugama socijalizacije dnevnog centra „Zlatno doba“ Udruge „MI“- Split na adresi Branimirova obala 1.