Predstavljena socijalna inovacija "Domaćin"

Socijalna inovacija Domaćin u kulturnim ustanovama, osmišljena u sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost, u suradnji s profesionalcima različitih struka te Arheološkim muzejom Split i Muzejom Grada Kaštela predstavljena je na tribini u Solinu. Predstavnici javnog i civilnog sektora imali su prilike upoznati se s dosadašnjim rezultatima te iz prve ruke od stručnjaka koji su sudjelovali u osmišljavanju kurikuluma, provedbi modularne edukacije i samih Domaćina čuti kako je proces tekao. 

Svjesni činjenice da živimo u području orijentiranom na turizam, da su umirovljenici njegovatelji kulturne i povijesne baštine te da posjeduju nezamjenjiva sjećanja na prošla vremena i tradiciju osmislili smo inovativnu dopunu kulturnoj i turističkoj ponudi naših gradova. 

Cijeli je program osmišljen u suradnji s kulturnim institucijama Muzejom grada Kaštela i Arheološkim muzejom Split, koji su podržali ideju kreiranja poslova kojima se dopunjuje prezentacija sadržaja muzeja, a umirovljenicima otvara prostor za razvoj novih društvenih odnosa, smanjivanje socijalne isključenosti i osjećaja izolacije te im omogućava zadržavanje osjećaja da su članovi društva, pritom povećavajući umirovljeničku „kasicu“. 

Voditeljica projekta Dana Jurman Jakus otvorila je javnu tribinu s idejom o uspostavi socijalne inovacije i koracima kako se aktivnost odvijala kroz projekt

Koja je uloga Arheološkog muzeja bila u osmišljavanju i provedbi programa prezentirao je Nino Švonja mag. archeol. et hist.

Neformalna edukacija nikako nije zamjena za turističke vodiče, kustose ili animatore, već je usmjerena na unaprjeđenje komunikacijskih i prezentacijskih vještina umirovljenika u prezentaciji kulture i povijesti svoga kraja, putem anegdota i priča. O ulozi koju mogu imati u ovakvim programima pričao je mag. art. Leo Nikolić

Troje umirovljenika dobilo je priliku direktno iskusiti naučeno i tijekom ljetnih mjeseci biti Domaćini. Dodatno  se kroz projekt, s ciljem održivosti ovakvog koncepta, jača kapacitet ustanova za razvoj volonterskih programa u kulturnim institucijama. Tanja Tešija, stručna suradnica Udruge "MI" - Split predstavila je kako i na koji način se radilo u spomenutom programu

 

 

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF