Aktivni u mirovini!

U utorak 22.2.2022. održan je drugi tematski stol u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost". 

Starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove kao što su: socijalna isključenost, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu osjećaj gubitka emocionalne potpore, osjećaja beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba. Iako ravnopravni u pravima i slobodama, stariji često to pravo ne uživaju. 

Ovaj okrugli stol tematski je vezan za mogućnosti koje mirovinska reforma pruža umirovljenicima te promociji neformalnih programa koji su namijenjeni starijim osobama.

Teme izlaganja:

Zapošljavanje umirovljenika za aktivnu i kvalitetnu starost, Željko Ljubičić, Zavod za mirovinsko osiguranje

Aktivno starenje na Sveučilištu za treću dob, prof. Sanja Smojver-Ažić

Primjeri uključivanja umirovljenika neformalne programe organizacija civilnog društva – Dana Jurman Jakus

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF