Izložba volim baku i djeda

U međugeneracijskom program u sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost u Splitu, Solinu, Kaštelima i Podstrani održane su izložbe dječjih likovnih i literarnih radova “Volim djeda i baku”.

Izložbe su organizirane u veljači i ožujku 2022. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti međugeneracijske suradnje djece i starijih osoba. Takav odnos djeci omogućava međugeneracijsko učenje, prijenos tradicijskih vrijednosti i moralnih načela.

Djedovi i bake unucima predstavljaju značajne izvore obiteljske povijesti, tradicije i baštine, a uključenost u život baka i djedova, kod djece doprinosi razvijanju pozitivnih stavova prema starijoj populaciji.

U Splitu je izložba bila u prostorijama Centra zlatno doba a sudjelovalo je 6 osnovnih škola: OŠ Mertojak, OŠ Pujanki, OŠ Pojišan, OŠ Dobri, OŠ Lučac, OŠ Trstenik.

U Solinu je izložba organizirana u suradnji s Teatrinom a u radovima su djeca OŠ Kraljice Jelene, OŠ Vjekoslav Parać i OŠ Lovre Katić i OŠ kralja Zvonimira.

Podstrana je u izložbu uključila djecu vrtića Brat Sunce, Mali Mornar i Veseli kutak.

Dok je u Kaštelima izložba bila u Kuli Top u Sućurcu, a radove su radila djeca OŠ Ostrog i DV Maginja i Tratinčica.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF