Novosti

Završila doktorski studij edukacijskih znanosti u 71. godini

Završila doktorski studij edukacijskih znanosti u 71. godini

Za Barbaru Hunt učenje je cjeloživotno iskustvo. Ovog je proljeća u 71. godini završila doktorski studij edukacijskih znanosti na sveučilištu u Kaliforniji i time postala najstarija studentica tog...

Provedene aktivnosti

HZZO osigurao sredstva za hitnu pomoć na državnim cestama

HZZO je osigurao sredstva za provođenje hitne medicinske pomoći ozlijeđenim i oboljelim osobama na...

 • Lip 03
 • Hits 1693
Od čega najviše bolujemo

Bolesti srca i krvnih žila uzročnik su gotovo svake druge smrti u razvijenim zemljama, ali ni...

 • Sij 25
 • Hits 2475
Zaželi sretniju starost 2 se nastavlja u Splitu

Grad Split je po potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Zaželi sretniju...

 • Velj 03
 • Hits 828
Objavljen priručnik "Psihološki osjetljiva skrb o starijim osobama u vrijeme pandemije COVID-19"

Jasmina Despot Lučanin i Josip Lopižić autori su priručnika "Psihološki osjetljiva skrb o starijim...

 • Tra 27
 • Hits 470

Izdvojeno

Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Iako prevaranti u pravilu ne biraju koga će opljačkati, činjenica jest da žrtvama takvih radnji češće postaju starije osobe nego mlađe. Zanima nas postoji li za to objašnjenje.
 • Stu 25
 • Hits 3459
Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Budući da se populacija osoba starije životne dobi povećava u cijelom u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, uspješno cijepljenje starijih osoba protiv određenih uzročnika zaraznih bolesti predstavlja sve veći...

 • Tra 22
 • Hits 3976

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Volonterske akcije u suradnji sa školama

U međugeneracijskom programu u projektu „Aktivna i kvalitetna starost“ potaknuta je suradnja s osnovnim i srednjim školama iz Splita, Kaštela, Solina i Podstrane.

Zajedničkim snagama, partneri na projektu osmislili su niz volonterskih akcija s ciljem promocije filantropije, empatije i osnaživanja međugeneracijske suradnje između djece i umirovljenika.

Prva volonterska akcija bila je usmjerena na izradu čestitki za korisnike u institucionalnom smještaju na području Splita, Kaštela i Podstrane. Sa željom da korisnicima, starijim i nemoćnim osobama uljepšamo blagdansko vrijeme, uoči Božića i Uskrsa učenici OŠ izrađivali su čestitke i likovne radove. Ukupno je 355 učenika izradilo čestitke za isto toliko starijih osoba smještenih u Dom Arkus u Kaštel Sućurcu, Dom Vita i Dom Cor Bonum u Podstrani, Dom za starije i nemoćne Split (objekt Vukovarska i objekt Zenta) te Dom Lovret. U akciji je sudjelovalo 7 osnovnih škola pod vodstvom svojih nastavnica.

Osim izrade čestitka, održane su i volonterske akcije uređenja okoliša u Prihvatu za beskućnike u Kaštel Gomilici, edukativno prezentacijska rezidba maslina u suradnji s SŠ Braće Radić, obilježavanje Dana žena gdje su djeca s invaliditetom udruge Inkludo darivali štićenike Doma Vita ružama, održavanje tečaja korištenja novih medija za starije osobe u suradnji s Teatrinom u Solinu.

U suradnji s OŠ Dobri i Arheološkim Muzejom Split održane su četiri tematske radionice povodom 200-te godišnjice osnutka Muzeja - Visa-Vis 200. Idejna vodilja aktivnosti jest podučiti učenike OŠ Dobri o elementima antičke prošlosti otoka Visa i omogućiti im kreativno likovno izražavanje; inspirirano slikovitim i vrijednim antičkim motivima.

U prvom dijelu imali su stručno vodstvo o povijesti Visa, a u drugom dijelu su od glinamola izrađivali okruglaste ili četvrtaste predmete (koji se mogu kasnije prenamijeniti u medaljone ili magnete). Učenici se koriste tehnikama utiskivanja i rezbarenja s ciljem oblikovanja različitih likova i ukrasa temeljem predložaka vinove loze, golubice, valova. U cijelom procesu pomažu im umirovljenica Žana Krželj i viša restauratorica Prpa Stojanac.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF