Novosti

Provedene aktivnosti

10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava

MEĐUNARODNI je dan ljudskih prava. Obilježava se na dan kada je u UN-u 1948. potpisana Opća...

 • Pro 10
 • Hits 1826
U sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" u srpnju su održane 34 aktivnosti
U sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" u srpnju su održane ukupno 34 besplatne radionice.
 • Srp 30
 • Hits 648
U Hrvatskoj 11 posto osoba s invaliditetom

Prema podacima iz travnja 2008. godine u Hrvatskoj ima 486.300 osoba s invaliditetom, što je 11...

 • Svi 20
 • Hits 1747
Održana panel rasprava "Socijalne usluge za starije osobe u Splitsko-dalmatinskog županiji"

Panel raspravnom „Socijalne usluge za starije osobe u Splitsko – dalmatinskoj županiji“ obilježen je...

 • Lis 03
 • Hits 2161

Izdvojeno

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost odnosi se na gubitak sluha koji je uzrokovan raznim čimbenicima, a kao što sami naziv kaže, javlja se kod osoba starije životne dobi.
 • Srp 09
 • Hits 3880
Stogodišnjaci savjetuju kako uživati u životu

Stogodišnjaci savjetuju kako uživati u životu

Tajna dugovječnosti još nije otkrivena, a svaka osoba koja doživi stotu oslanja se na neke svoje rituale i prakse. Također, svaka je od njih uvjerena kako su baš njihovi rituali zaslužni za dug život....

 • Stu 24
 • Hits 5755

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

ARHEOloške radioNICE za djecu

Kako bi kroz EU projekt Aktivna i kvalitetna starost promovirali međugeneracijsku suradnju, u suradnji splitske Osnovne škole „Dobri“ i Arheološkog Muzeja Split osmišljene su 4 tematske radionice povodom 200-te godišnjice osnutka Muzeja - Visa-Vis 200.

Podučili smo učenike o elementima antičke prošlosti otoka Visa i omogućili im kreativno likovno izražavanje, inspirirano slikovitim i vrijednim antičkim motivima.

Učenici 2 razreda OŠ Dobri nastavnice Antee Teskere, posjetili su Muzej ovog četvrtka dok su danas održane još dvije radionice za učenike 3 b OŠ Dobri pod vodstvom nastavnice Inge Knežević.

Prvi dio radionica uključila je stručno vodstvo po Muzeju s naglaskom na povijesti Visa, a drugi dio radionica bile su posvećene kreativnom izražavanju. Učenici su u lapidariju Muzeja, od glinamola tehnikama utiskivanja i rezbarenja izrađivali okruglaste ili četvrtaste predmete gledajući eksponate spomenute izložbe. Neki od predmeta svakako se mogu prenamijeniti u suvenire, poput medaljona ili magneta. U cijelom procesu pomagali su im umirovljenica Žana Krželj, viša restauratorica Prpa Stojanac i suradnik na projektu Luka Donadini.

„Želja nam je da se i na ovakav način suradnjom volonterskih klubova osnovnih škola, djeci približi postav Muzeja te da se okušaju na zanimljiv i kreativan način u stvaranju malih suvenira koje za uspomenu nose svojim kućama! A nama je drago da smo i kroz ovakvu suradnju pokazali da naši umirovljenici mogu doprinijeti prijenosu svojeg znanja na mlade generacije!“- poručili su iz splitske Udruge „MI“ koja je nositelj ovog projekta.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF