Novosti

Svinjska mast nije ubojica nego prvorazredna namirnica

Svinjska mast nije ubojica nego prvorazredna namirnica

U proteklih pola stoljeća svinjska mast “protjerana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja deblja, povisuje masnoće u krvi, začepljuje žile, uzrokuje srčane i moždane udare...

Provedene aktivnosti

Preporuke za zaštitu od velikih vrućina

Kao i svake godine, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije donosi...

 • Lip 12
 • Hits 971
Za mirovine se izdvaja 11% više nego 2008

Najveći udio hrvatskog proračuna odnosi se na sustav socijalnih naknada koje čine više od polovice...

 • Tra 22
 • Hits 1715
Dva su policajca na najljepši način odgovorila na poziv dvaju umirovljenika

U gradiću Middletonu u Engleskoj, dva su policajca zaprimila poziv od strane 95-godišnjeg Freda...

 • Stu 13
 • Hits 1547
U 52. godini preminuo Valentin Buble - dobri duh Trogira

Nakon kratke i teške bolesti u 52. godini života preminuo je Valentin Buble, dobri duh Trogira te...

 • Kol 20
 • Hits 1602

Izdvojeno

Gubitak sluha u starijoj dobi

Gubitak sluha u starijoj dobi

Nemojte uzimati vaše uši i osjetilo sluha zdravo za gotovo! Gubitak sluha treći je najčešći zdravstveni problem koji može utjecati na kvalitetu vašeg života i odnosa s drugima.

 • Svi 17
 • Hits 1538
Ne okrećite leđa križobolji! Naučite prepoznati upalnu križobolju!

Ne okrećite leđa križobolji! Naučite prepoznati upalnu križobolju!

Svjetski dan spondiloartritisa obilježava se 28. travnja. Upalna križobolja javlja se kod 5 do 7% populacije i većinom pogađa osobe mlađe od 40 godina. Hrvatska još nema registar oboljelih od...

 • Tra 28
 • Hits 3560

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

ARHEOloške radioNICE za djecu

Kako bi kroz EU projekt Aktivna i kvalitetna starost promovirali međugeneracijsku suradnju, u suradnji splitske Osnovne škole „Dobri“ i Arheološkog Muzeja Split osmišljene su 4 tematske radionice povodom 200-te godišnjice osnutka Muzeja - Visa-Vis 200.

Podučili smo učenike o elementima antičke prošlosti otoka Visa i omogućili im kreativno likovno izražavanje, inspirirano slikovitim i vrijednim antičkim motivima.

Učenici 2 razreda OŠ Dobri nastavnice Antee Teskere, posjetili su Muzej ovog četvrtka dok su danas održane još dvije radionice za učenike 3 b OŠ Dobri pod vodstvom nastavnice Inge Knežević.

Prvi dio radionica uključila je stručno vodstvo po Muzeju s naglaskom na povijesti Visa, a drugi dio radionica bile su posvećene kreativnom izražavanju. Učenici su u lapidariju Muzeja, od glinamola tehnikama utiskivanja i rezbarenja izrađivali okruglaste ili četvrtaste predmete gledajući eksponate spomenute izložbe. Neki od predmeta svakako se mogu prenamijeniti u suvenire, poput medaljona ili magneta. U cijelom procesu pomagali su im umirovljenica Žana Krželj, viša restauratorica Prpa Stojanac i suradnik na projektu Luka Donadini.

„Želja nam je da se i na ovakav način suradnjom volonterskih klubova osnovnih škola, djeci približi postav Muzeja te da se okušaju na zanimljiv i kreativan način u stvaranju malih suvenira koje za uspomenu nose svojim kućama! A nama je drago da smo i kroz ovakvu suradnju pokazali da naši umirovljenici mogu doprinijeti prijenosu svojeg znanja na mlade generacije!“- poručili su iz splitske Udruge „MI“ koja je nositelj ovog projekta.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF