Novosti

Umirovljenici će dobiti dvostruku “povišicu”, najbogatiji će dobiti najviše

Umirovljenici će dobiti dvostruku “povišicu”, najbogatiji će dobiti najviše

Mirovine za kolovoz bit će isplaćene danas umirovljenicima i umirovljenicama iako je dio njih mirovine već dobio, ovisno u kojoj su banci. Na račune svih 1,24 milijuna tuzemnih i inozemnih, općih i...

Provedene aktivnosti

HZZO poziva građane da ne nasjedaju prevarantima

HZZO ponovo upozorava građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare od strane nepostojećih...

 • Pro 02
 • Hits 1695
Hrvatski mirovinski sustav pred kolapsom

U HRVATSKOJ trenutno radi manje od 1,3 milijuna ljudi, te se broj zaposlenih gotovo izjednačio s...

 • Ožu 06
 • Hits 2255
Hoće li nas čekati naše mirovine?

Iako danas na deset osoba u radno sposobnoj populaciji imamo 2,6 osoba starijih od 65 godina, dok...

 • Sij 26
 • Hits 2139
Poziv korisnicima mirovinskih primanja - klijentima Banke splitsko-dalmatinske d.d.

HZMO poziva korisnike mirovinskih primanja kojima su se ta primanja isplaćivala na račune otvorene kod...

 • Svi 25
 • Hits 2465

Izdvojeno

Stručnjaci savjetuju: ovih 12 preporuka može vas obraniti od raka

Stručnjaci savjetuju: ovih 12 preporuka može vas obraniti od raka

Stručnjaci za tumore u Međunarodnoj agenciji za istraživanje karcinoma su na inicijativu Europske komisije objavili su kodeks ponašanja sažet  u 12 točaka s ciljem prevencije raka.
 • Kol 21
 • Hits 3291
7 načina kako se pripremiti za mirovinu

7 načina kako se pripremiti za mirovinu

S obzirom da životni tempo ne ostavlja dovoljno vremena da se pripremimo za mirovinu, nerijetko zamišljamo kako se opuštamo uz svoje hobije, putujemo i slično, no istina je da većina novih...

 • Ruj 07
 • Hits 5197

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Završna konferencija projekta "Aktivna i kvalitetna starost"

Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost okupila je pedesetak predstavnika javnog sektora socijalne i zdravstvene skrbi, kulturnih i obrazovnih institucija te umirovljenika sa šireg splitskog područja.

Dvogodišnji projekt Aktivna i kvalitetna starost osmišljen s ciljem unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti programa namijenjenih jačanju socijalne uključenosti umirovljenika te razvoj socijalnih inovacija na području Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Organizirano je više od 650 različitih aktivnosti, u partnerstvu s Gradovima Split, Solin i Kaštela te 5 udruga: Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udrugom maslinara Kaštela Mastrinka te udrugom Vita plus - udruga za palijativnu skrb. Po prvi puta provedeno je znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika na ovom području, a osim aktivnosti za umirovljenike intenzivno se radilo na programu međugeneracijske suradnje sa školama i vrtićima. Uključeno je više od 350 djece i preko 10 škola. Aktivno i zdravo starenje prioritet je nacionalnih i lokalnih politika, a Smjernice za uključivanje umirovljenika poslužit će za kreiranje prostora za projekte usmjerene upravo starijim građanima.

"Svjesni da starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove poput: socijalne isključenosti, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu, osjećaj gubitka emocionalne potpore, osjećaja beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba projektom Aktivna i kvalitetna starost intenzivno smo razvijali i besplatno osigurali sadržaje za starije osobe. Upravo, poticanje aktivnog starenja osiguravanjem dostupnih usluga u lokalnoj zajednici doprinosi većoj kvaliteti života umirovljenika!" – poručila je Dana Jurman Jakus, voditeljica projekta. Nadamo se da će i socijalna inovacija Domaćin u kulturnim ustanovama, dobiti svoj prostor u kulturnim ustanovama budući smo razvili i uspješno testirali neformalni program edukacije te neke kulturne ustanove pripremili za uvođenje volonterskih programa usmjerenih umirovljenicima. – poručila je J. Jakus.

 

 

 

 

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF