Pušenje još opasnije nego se mislilo, dva od tri pušača umrijet će prerano

Rizik od prerane smrti uzrokovane pušenjem mogao bi biti daleko veći nego što se do to sad mislilo. Naime, prema australskoj studiji provedenoj na 200.000 pušača starijih od 45 godina, otkriveno je kako je duhan odgovoran za smrt dvojice od svaka tri uživaoca nikotina.

Više cigareta povećava rizik tako da 10 cigareta na dan udvostručuje rizik od prerane smrti dok pušači koji troše kutiju dnevno imaju četiri do pet puta veće šanse da skončaju prije vremena zbog opasne navike. Dosadašnja istraživanja pokazivala su kako će svaki drugi pušač, prije ili kasnije, umrijeti od posljedica pušenja no novi dokazi pokazuju da je ta brojka puno veća.

'Znali smo da je pušenje štetno, ali sad imamo direktne, neovisne dokaze koji potvrđuju uznemirujuće nalaze', kaže prof. Emily Banks, autorica australskog istraživanja.'Čak i s relativno malim postotkom pušača koje imamo u Australiji, otkrili smo da pušači imaju trostruku veću šansu umrijeti prerano te da pušači, u prosjeku, umiru 10 godina ranije od nepušača.'

Prestanak pušenja može smanjiti rizik od preuranjene smrti, tvrde liječnici. Deset godina nakon prestanka, rizik od raka pluća upola je manji kod bivših pušača u usporedbi s onima koji još uvijek puše dok je rizik od srčanog udara kod takvih ljudi isti kao kod osoba koje nikada nisu pušile, piše BBC .

Izvor: www.doktor.jutarnji.hr