ISTRAŽIVANJE 'Muškarci koji uzimaju steroide imaju 170 posto veće šanse da dobiju rak testisa'

PROVIDENCE - Kod muškaraca koji uzimaju dodatke za povećanje mase mišićnog tkiva, poput hormona kreatina i androstenedionea, opasnost od razvoja raka testisa veća je za 177 posto nego kod onih koji te suplemente ne koriste, pokazalo je istraživanje znanstvenika s američkog sveučilišta Brown.


Opasnost je veća i ako se ta vrsta steroida počne uzimati u mlađoj životnoj dobi. Riječ je o preliminarnom istraživanju, no rezultati bi mogli objasniti zašto je broj oboljelih od raka testisa 1,5 puta veći nego što je bio sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

"Povezanost uzimanja ove vrste hormona i raka testisa je očita. Ako su se steroidi počeli uzimati u ranijoj dobi, opasnost je veća. Rizik je veći i što je dulje razdoblje njihova uzimanja, a opasnost od razvoja bolesti povećana je i ako pojedinac uzima nekoliko različitih vrsta steroida", kaže epidemiolog Tongzhang Zheng s Browna koji je vodio istraživanje.

Riječ je o prvoj studiji koja dovodi u vezu rak testisa i uzimanje suplemenata za povećanje mase mišićnog tkiva, no znanstvenike je na istraživanje potaknula ranija studija koja je pokazala da uzimanje androstenedionea može oštetiti tkivo testisa.

Ispitivanje je provedeno na uzorku od 900 američkih muškaraca. Među njima je 356 imalo dijagnozu raka testisa, a 513 nije. Sudionici ispitivanja odgovorili su na upitnik o uzimanju steroida, ali i o ostalim potencijalnim faktorima rizika - primjerice, jesu li pušači, koliko alkohola konzumiraju, vježbaju li, jesu li imali ranijih ozljeda, a važna je bila i obiteljska anamneza.

Nakon obrade svih odgovora ustanovljeno je da je kod muškaraca koji su uzimali hormone opasnost od razvoja raka testisa veća za 65 posto te da se rizik povećava za čak 177 posto ako osoba koristi više od jednog suplementa. Rizik je bio veći i kod muškaraca koji su suplemente počeli uzimati prije dvadesetpete godine života ili su ih uzimali kontinuirano tri godine.

"Ova vrsta karcinoma velika je nepoznanica, a rezultati istraživanja epidemiolozima daju značajan uvid u podatke o tomu što ga uzrokuje i zašto je broj oboljelih u zdanjih nekoliko desetljeća sve veći", rekao je Zheng, dodavši da su planirana daljnja istraživanja. Dobra je vijest, smatra Zheng, da će, ukoliko se povezanost steroida i bolesti potvrdi, biti vrlo jednostavno značajno smanjiti rizik od razvoja ove vrste karcinoma kod muškaraca.

Rezultati su objavljeni u stručnom časopisu British Journal of Cancer.

 

Izvor: www.doktor.jutarnji.hr