Splitska izložba slavnog francuskog fotografa Marca Ribouda: Dalmacija kakva je bila prije 62 godine

Nakon Zagreba i Dubrovnika, izložba slavnog francuskog fotografa Marca Ribouda, pod nazivom “Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet”, stigla je u splitski Salon “Galić”, a uz 15 najpoznatijih radova danas 92-godišnjeg umjetnika, ljubitelji fotografije moći će razgledati i tridesetak snimljenih za vrijeme njegova boravka u Dalmaciji davne 1953. godine. Izložba koja se održava u sklopu Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, otvorena je 03. rujna u 20.30 sati, a moći će se razgledati do 17. rujna.

U Split je umjetnik stigao na poziv prijateljice Madeleine Epron-Denegri, ranije osobne tajnice slavnog Andrea Gidea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, potom novinarke u Parizu, koja se udala za splitskog profesora francuskog jezika Milivoja Denegrija i preselila u njegov grad, gdje je radila kao prevoditeljica i pisala tekstove o spomenicima kulture.

Putujući od Splita, preko Vrlike i Dubrovnika u ljetno vrijeme, Riboud je zabilježio ljude izložene jarkom suncu u svakodnevnim situacijama, te napravio niz izvanrednih radova, a među upečatljivijim fotografijama je “Tržnica životinja u Vrlici” i mladićev skok s vrha dubrovačkih zidina, ispraćen pogledima zadivljene publike.

Marc Riboud rođen je 1923. godine u Lyonu, odrastao je u Parizu, fotografiju je upoznao s 14 godina, ali se profesionalno njome počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1953., nekoliko mjeseci prije odlaska u Dalmaciju, njegova fotografija čovjeka visoko na Eiffelovu tornju kako popravlja boju dok se u pozadini vidi čitav Pariz, objavljena je na naslovnici “Lifea”. Ubrzo se, na poziv Henrija Cartier-Bressona i Roberta Cape, pridružuje slavnoj agenciji “Magnum”.

Na prvoj, povijesnoj grupnoj izložbi “Magnumovih” fotografa 1955. godine bila je izložena Riboudova fotografija čovjeka koji nosi golemi Titov crtež, toliko velik da se čovjeku vide samo noge, a ona je također snimljena u Dalmaciji. Uz “Life”, Riboud najčešće objavljuje u “Sternu”, “Paris Matchu” i “National Geographicu”.

Marc Riboud objavio je brojne knjige i monografska izdanja, a retrospektivna izložba njegovih radova postavljena je 2004. godine u Maison Européenne de la Photographie u Parizu. Izlagao je u svjetskim muzejima i galerijama i dobitnik je mnogih nagrada, od kojih se izdvajaju dva priznanja Overseas Press Kluba, Nagrada za životno djelo Time-Lifea, nagrada “Lucie”, te “Infinity”, nagrada International Center of Photography u New Yorku.

Izvor: slobodnadalmacija.hr