U Poljudu obilježeno 70 godina od dobivanja povelje od De Gaullea; Brbić: Hajduk je u to vrijeme bio više od kluba

Danas je na Poljudu obilježena 70. godišnjica proglašenja Hajduka počasnom momčadi Slobodne Francuske.

U svibnju 1945. godine hajdukovcima je povelju koju je autorizirao i odobrio predsjednik general Charles de Gaulle uručio general Humboldt, glavni zapovjednik francuske vojske na Levantu.

Bio je to veliki znak odavanja počasti splitskom klubu za sudjelovanje u antifašističkoj borbi tijekom drugog svjetskog rata. Najviše se pamti susret u Bariju pred 40 tisuća gledatelja protiv reprezentacije Britanske vojske, koju su činili profesionalni igrači engleskih i škotskih klubova.

Događaj je prigodnim govorom otvorio predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, koji je istaknuo kako Hrvatsku i Francusku još od Drugoga svjetskog rata "drži neraskidiva veza".

- Hajduk je u to vrijeme bio više od kluba - naglasio je Brbić.

Obilježavanju su nazočili i Vincent Dalmais, izaslanik francuske veleposlanice u Hrvatskoj, Hrvoje Akrap, pročelnik za sport Grada Splita, kao i predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva obrazovanja znanosti i sporta, Hrvatske ratne mornarice, Crkve... U ime Splitskoga sveučilišta tu su bili Branka Ramljak, bivša predsjednica Nadzornog odbora Hajduka, te Dražen Čular, a u ime Splitskoga saveza športova Igor Boraska.

- Aktivnosti Hajduka za vrijeme Drugoga svjetskog rata su simbol slobode i znak prijateljstva francuskog i hrvatskog naroda. Hajduk je svojom tadašnjom turneojm istaknuo vrijednosti slobodnog svijeta, iz tog je razloga i dobio ovu povelju. Ta Hajdukova akcija i danas bi trebala biti primjer mladim u ovim dvjema državama - kazao je Dalmais.

Hajdukov kroničar Jurica Gizdić održao je predavanje o igračima i trenerima Hajduka koji su stekli slavu u Francuskoj, spomenuvši braću Vujović, Tomislava Ivića, Alena Bokšića, Luku Peruzovića i mnoge druge.

O povijesnom značaju događaja od prije 70 godina govorio je Robert Kučić iz Muzeja sporta grada Splita. Osvrnuo se na Hrvoja Čulića, posljednjeg igrača Hajduka iz toga vremena, koji je umro 2013. godine.

- Njegovom smrću završena je ova epopeja, ali Hajduk živi vječno - zaključio je svoje izlaganje Kučić, popraćen velikim aplauzom pune kino dvorane u Poljudu.

Nekoliko riječi o modernom kontekstu ovoga događaja kaza je novinar i publicist Jurica Pavičić, a Zlatko Vujović je govorio o svojih osam godina provedenih u Francuskoj. Druženje je nastavljeno uz domjenak u Bijelom salonu.

izvor:slobodnadalmacija.hr