Je li treća dob doista zlatna dob?


Zbog nedostatnih sredstava za život i mizernih mirovina, ali i nemoći da se brinu sami o sebi, velik broj starijih osoba odlučuje se na sklapanje ugovora o doživotnom i dosmrtnom osiguranju što nerijetko za njih završava kobno.

Upravo je to bila glavna tema večeras održanog javnog predavanja „Je li treća dob doista zlatna dob? u organizaciji udruge "Naš kvart".

Najveći je problem, prema mišljenju odvjetnice Olivere Radoš Šaponje, to što izvršenje spomenutih ugovora ne podliježe nikakvoj kontroli - davatelj uzdržavanja se "dočepa" nekretnine ili neke druge imovine starije osobe i nakon toga joj prestaje pružati adekvatnu skrb na koju se svojim potpisom obvezao. Jednostrani raskid takvih ugovora prilično je problematičan i moguć je isključivo sudskim putem.

- Ima slučajeva da se jedna osoba pojavljuje kao davatelj uzdržavanja za čak deset starijih osoba! Jednostavno ne znam kako je to moguće, odnosno kako je taj netko sposoban izvršavati sve svoje obveze iz ugovora - drži odvjetnica Radoš Šaponja.

Ukoliko se uzdržavatelj pokaže kao neodgovoran, odnosno nemoralan, potpisivanje dosmrtnog ugovora s njim za stariju osobu može imate nesagledive posljedice.

Dok se, naime, u doživotnom uzdržavanju nekretnine drugoj strani pripisuju tek nakon smrti prve strane, u ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju prijenos imovine je trenutačan.

Iz prakse djelatnika splitskog Centra za socijalnu skrb (CZSS), plijenom prevaranata najčešće postaju starije osobe koje nisu u dobrim odnosima s rodbinom, a imaju u vlasništvu nekretnine. Česti su, na žalost, i slučajevi maltretiranja i ucjenjivanja pripadnika treće dobi i od strane njihove najbliže obitelji.

- Imali smo slučaj gospođe koja je potpisala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa svojom unukom. Nedugo nakon što su ga ovjerile kod javnog bilježnika, nakon čega je na unuku prebačena sva imovina, ova je prodala bakin stan, a jadna je žena završila na ulici i postala štićenica našeg Centra. Inače, promptno reagiramo u takvim slučajevima i osobe, među ostalim, pokušavamo smjestiti u neku Sigurnu kuću - kazala je Tea Bačić, pravnica u splitskom CZSS-u, koja je dodala i kako često, prilikom izvida obitelji, znaju zateći dementne roditelje s kojima su djeca potpisala ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju u vidno zapuštenom stanju.

Najbolje je, prema njezinim riječima, kad se takvi ugovori sklapaju posredstvom Centra koji nastoji zaštititi interese jedne i druge strane, a starijoj osobi omogućiti dostojanstven život.

Maltretiraju ih sinovi i kćeri

Tea Škaričić, socijalna radnica u splitskom CZSS-u, kazala je kako imaju neznatan broj prijava nasilja nad starijim osobama iz jednostavnog razloga što je njih same sram priznati kako ih maltretiraju sinovi ili kćeri, te smatraju da se to drugima ne događa.

- U posljednje vrijeme imamo slučajeve ekonomskog nasilja. Primjera radi, dva brata su u odnosu skrbništva, ali tako da ovaj koji je skrbnik drugoga zanemaruje - ne dozvoljava mu da pali klimu zbog povećanja cijene režija i slično. To su primjeri grubog zanemarivanja u okviru kojih mi promptno djelujemo - kazala je Škaričić.

Svi sudionici javnog predavanja kojim je moderirala novinarka Slobodne Dalmacije Ojdana Koharević, složili su se da je važno osigurati kontrolu spomenutih ugovora, a ni registar s imenima davatelja uzdržavanja ne bi bio na odmet.

Izvor:slobodnadalmacija.hr