Održan okrugli stol na temu “Zaštita starijih i nemoćnih osoba - kako poboljšati njihov položaj”

Okrugli stol na temu "Zaštita starijih osoba - kako poboljšati njihov položaj u društvu", održan je u Splitu u ponedjeljak, 19. prosinca 2016., u prostorijama Centra Zlatno doba, u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti" koji Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar. 

Dana Jurman Jakus, voditeljica projekta, prisutnima je predstavila projektne ciljeve  i aktivnosti. Ukupno će se, u sklopu projekta, održati pet okruglih stolova u pet županija (Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Lično-senjska) i šest predavanja za starije osobe u Splitu. Dodatno, putem portala www.seniori.hr, svim će zainteresiranima biti pruženi stručni savjeti na temu zaštite starijih, koje će pružati stručni suradnici i volonteri. 

Mirela Buturović, predstavnica Ureda Pučke pravobraniteljice, predstavila je Preporuke za poboljšanje položaja starijih osoba u Hrvatskoj, izrađenih na temelju analize pritužbi i dostupnih podataka, a Nela Kovačević iz udruge Dalmatinski potrošač iznijela je najčešće pritužbe koje je udruga primala iz područja zaštite prava starijih osoba.

Konačno, uz moderiranje Nives Ivelje, direktorice Udruge "MI" - Split, otvorena je rasprava o mogućnosti stvaranja neformalne mreže podrške stručnih osoba i organizacije koje rade na zaštiti starijih osoba. 

Projekt "Zaštita starijih osoba razmjenom razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti" financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.