Godišnje palijativnu skrb treba 20.000 pacijenata, a dobije ju 2000

Strateški plan razvoja palijativne skrbi donesen je početkom 2014 godine no, nažalost, do danas nije zaživio u cijelosti. Palijativna skrb je i dalje dostupna malom broju bolesnika, palijativna medicina nije implementirana u sustav, nemamo nijedan samostalni odjel palijativne skrbi, samo palijativne krevete. Još uvijek smo daleko od europskih standarda, a mobilne palijativni timove sitno brojimo.

Primjer dobre palijativne prakse se palijativni mobilni tim Doma zdravlja Vukovar, koji je u stalnom pokretu, stiže na vrata svih koji ih trebaju. Uz dvije sestru - u palijativnom timu su liječnik i psiholog. Pacijenti imaju palijativnu zdravstvenu skrb svih 7 dana u tjednu, 24 h vikendima i blagdanima, a takvo što nemaju mnogi. Pa ni Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je godišnje oko 2000 palijativnih pacijenata.

Najveći problem je realizacija strategije palijetivne skrbi gdje su nužni mobilni specijalsitički bolnički timovi. U Hrvatskoj palijativnu skrb godišnje treba oko 20.000 pacijenata, a dobije ju oko 2000. Palijativna skrb je temeljno ljudsko pravo. Znači, biti pri kraju života ili s neizlječivom bolesti bez bolova uz psihološku pomoć i s kontrolom simptoma je zaista pitanje civilizacijskog iskoraka zemlje,
rekla je Marijana Braš, psihijatrica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Ministar zdravstva je svjestan da taj iskorak još nismo napravili. Jedno od rješenja je u postojećim bolnicama gdje imamo viška akutnih kreveta ili gdje će se racionalizacijom neki odjeli smanjivati ili neki možda i zatvoriti jer neće biti potrebe za krevetima napraviti krevete palijative, rekao je Milan Kujundžić. 

Nemoguće ih je imati i u kliničkim bolničkim centrima jer zakon to ne dopušta, no ono u čemu struka vidi rješenje samostalni su odjeli s multidisciplinarnim timovima. Na linku možete pronaći i video prilog o temi koji donosi HRT.

Izvor: www.vijesti.hrt.hr