Započelo savjetovanje o nacrtu Nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u RH 2017.-2020.

Ministarstvo zdravstva pozvalo je stručnjake na e-savjetovanje o Nacrtu nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017.-2020.

Dana 09. svibnja 2017. godine započeo je postupak internetskog savjetovanja za Nacrt Nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017. – 2020. na središnjem državnom internetskom portalu za savjetovanja s javnošću „e-Savjetovanja“. Svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na Nacrt Nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017. – 2020. u razdoblju od 9. svibnja do 8. lipnja 2017. godine putem središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanje „e-Savjetovanja" ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Uspostava sustava palijativne skrbi predstavlja jedan od prioriteta Republike Hrvatske i  sastavni je dio  Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012-2020 (1), koja sadrži opis organizacijskog i zakonskog okvira palijativne skrbi te prioritetne mjere vezane uz strateški razvoj palijativne skrbi – ponajprije jačanje interdisciplinarne suradnje, povećanje bolničkih kapaciteta za palijativnu skrbi i specijalističkih službi palijativne skrbi, te uključivanje civilnog društva, osobito volontera, u pružanje palijativne skrbi, uz odgovarajuću zakonsku regulaciju, a strateški plan razvoja palijativne skrbi navodi se kao jedan od operativnih dokumenata kojim će se razraditi razvojne mjere i konkretne aktivnosti.

Nacionalni program razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017.-2020.  predstavlja nastavak provedbe uspostave sustava palijativne skrbi i nadovezuje se na Strateški plan razvoja palijativne skrbi za razdoblje 2014-2016., koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske s ciljem poboljšanja kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima uslijed neizlječive, uznapredovale bolesti.  Strateški plan izrađen je  prema Bijeloj knjizi o standardima i normativima za hospicijsku i palijativnu skrb u Europi - Preporuke Europskog udruženja za palijativnu skrb, te preporukama Rec (2003) 24 Povjerenstva ministara Vijeća Europe državama članicama o organiziranju palijativne  skrbi. 

Cil uspostave sustava palijativne skrbi daljnji je razvoj sustava palijativne skrbi prema utvrđenim potrebama za palijativnom skrbi, sukladno Bijeloj knjizi o standardima i normativima za palijativnu skrb u Europi, daljnja uspostava organizacijskih oblika i međusobno povezivanje dionika palijativne skrbi, nastavak edukacije iz palijativne skrbi,  izrada nacionalnih smjernica i preporuka za pružanje i razvoj palijativne skrbi, prijedlog unaprjeđenja zbrinjavanja palijativnih bolesnika i njihovih obitelji.

Izvor: Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske