Održana konferencija "Zaštita starijih osoba"

 
 

Koje aktivnosti vam nudimo?


Osim u Splitu, Kaštelima i Solinu projektne aktivnosti socijalnog uključivanja odvijati će se i u Podstrani te na širem području Solina u općinama Muć, Dugopolje i Klis. Projektnim aktivnostima planirano je uključivanje 300 umirovljenika koji će na razne načine dobiti besplatne usluge i podršku kroz lokalne programe aktivnog starenja. Cilj projekta je utjecati na povećanje socijalne uključenosti a time i kvalitete života umirovljenika na širem području Splita.

Završna konferencija u sklopu projekta „Zaštita starijih osoba razmjenom znanja i iskustva stručnih osoba te putem edukativnih, promotivnih i savjetodavnih aktivnosti“ održana je u Zadru, u prostorijama centra Impact u utorak, 30. svibnja 2017.


Na konferenciji su se okupili stručnjaci koji rade sa starijim osobama kako bi razmijenili iskustva u lokalnim zajednicama te otvorili diskusiju o međusektorskoj suradnji kako bi svojim korisnicima osigurali dostojanstvenu i kvalitetnu starost. Događanje je otvorila Nives Ivelja, direktorica Udruge „MI“ – Split, koja je okupljene pozdravila u ime organizatora. Na početku je istaknula kako je, s obzirom na trend starenja stanovništva potrebno osmisliti strategije za osiguravanje adekvatne kvalitete života osoba starije životne dobi i dostojanstvene starosti svima.

Izlagački dio bio je podijeljen na tri dijela. U prvom se govorilo o pravnoj zaštiti starijih osoba. Za početak, pravna savjetnica u Udruzi Dalmatinski potrošač, Nela Kovačević, i socijalna radnica Marina Elez Urlić iz Centra za socijalnu skrb Split osvrnule su se na temu ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju starijih osoba. Istaknule su važnost pravovremenog informiranja i pravnog savjetovanja starijih osoba, prije potpisivanja ugovora. Obje su istakle kako se starije osobe obraćaju institucijama nakon što su potpisale ugovore o kojima nisu dobile sve potrebne informacije, a kada je najčešće već kasno za reakciju.

O zaštiti prava korisnika domova za starije govorila je Vesna Dujić, ravnateljica Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar. Bez obzira što su korisnici u domovima za starije u pravilu u većoj mjeri zaštićeni od starijih osoba koje žive same u vlastitom domu, i dalje se javljaju slučajevi kada im se korisnici obraćaju za savjet nakon što su potpisale ugovore o uzdržavanju ili darivanju imovine. U raspravu o pravima starijih uključila se i predstavnica Ureda pučke pravobraniteljice, koja je istakla kako Ured kontinuirano radi na izradi preporuka za zaštitu prava starijih osoba.

Drugi blok predavanja dotakao se teme sigurnosti starijih osoba. Predstavnice PU Zadarske, Sandra Poljak i Anita Bilanđić Nekić, govorile su o prijevarama. Starije se osobe, nažalost, često nalaze kao žrtve različitih prevaranata. U tom smislu, najlakše mete su upravo starije osobe koje žive same u vlastitim domovima te ih je potrebno kontinuirano educirati i poticati na oprez. Nastavno na temu sigurnosti, Nela Kovačević je govorila o zaštiti potrošačkih prava. Predstavila je registar Ne zovi, koji je HAKOM osmislio upravo kako bi se korisnici zaštitili od neželjenih poziva razno raznih prodavača usluga i aparata.

O temi nasilja nad starijim osobama predavanje je održala dr. Ivana Bočina s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ. Istaknula je važnost detektiranja zlostavljanja i prevencije nasilja nad starijom populacijom. Također je istaknula i važnost prepoznavanja svih oblika nasilja.

Na temu prava iz sustava socijalne skrbi govorile su socijalne radnice Jelena Milin i Marina Elez Urlić. Milin je istaknula važnost suradnje i komunikacije između svih dionika uključenih u skrb o starijima, a što se odnosi na same pružatelje socijalnih usluga poput centara za socijalnu skrbi, ustanova za pomoć u kući, raznih udruga i drugih organizacija te naposljetku i javnih institucija u zdravstvu u socijalnoj skrbi koji djeluju na razini donošenja odluka.
Elez Urlić je iznijela primjer dobre prakse djelovanja u zajednici. Projekt „Mi smo u gradskom kotaru“ tijekom 2016. godine provodio je splitski Centar za socijalnu skrb. Ideja je projekta bila približiti usluge Centra korisnicima u udaljenim kotarevima. Povezivanjem s liječnicima, svećenicima, patronažnom službom, udrugama i volonterima usluge su prezentirali najosjetljivijim skupinama, među njima i starijim osobama.

Upravo su ovakve intervencije u zajednici pravi korak u zaštiti prava starijih osoba. Mnoge od njih su izolirane unutar svojih mikro zajednica i nisu svjesne koja su im sve prava zakonom zagarantirana niti kako ih ostvariti.
Suradnja između različitih sektora i organizacija potrebna je kako bi se korisnicima pružila kompletna i kvalitetna usluga te kako bi im se olakšala posljednja etapa života. S tom su se tvrdnjom složili svi prisutni, svjesni kako je korisnik koji dobije pažnju i kvalitetan tretman svih institucija zadovoljan i zaštićen korisnik.

Konferencija je održana u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti" kojeg provodi Udruga "MI" - Split u partnerstvu s udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

pripremila: Vesna Dujić, dipl. socijalna radnica

                  Ravnateljica Doma za starije osobe Sv. Frane, Zadar