Održana gerontološka tribina „Pravilna prehrana za stariju životnu dob“

Odjel/Centar za gerontologiju Službe za javno zdravstvo NZZJZ Splitsko-dalmatinske županije povodom Međunarodnog dana starijih osoba, organizirao je 03. listopada 2017. stručni skup, 25. Gerontološku tribinu na temu „Pravilna prehrana za stariju životnu dob“.


O važnosti pravilne prehrane starijih osoba govorila je predavačica Dragana Olujić, mag. nutricionizma. Starenje je proces koje utječe na tijelo i tjelesne funkcije. Mišićno i koštano tkivo slabi, stoga je potrebno prilagoditi prehranu i fizičku aktivnost takvom procesu. Kod starijih osoba, kao posljedica slabljenja žlijezda slinovnica i drugih funkcija u organizmu, može se pojaviti gubitak apetita. U ovakvoj situaciji, nužno je reagirati i savjetovati starije osobe.

Organizam starije osobe zahtijeva prilagođeni unos vitamina, minerala, proteina i drugih sastojaka bitnih za uspješno funkcioniranje organizma. Također, važan je i broj obroka u danu, kao i udio povrća, voća i orašastih plodova. Posebno je naglašena potreba za kalcijem, magnezijem i vitaminom B12. Uz adekvatnu prehranu, poželjno je i pola sata tjelesne vježbe svaki dan.

Predavačica je naglasila kako obitelj i okolina trebaju utjecati na prehranu starijih osoba i u tome im maksimalno pomoći, prilagodbom oblika hrane radi lakše probave kao i odabirom proizvoda sa najmanje štetnim sastojcima.