Održan radni sastanak "Zaštita starijih osoba od zloupotrebe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju" u Zadru

U srijedu, 21. ožujka 2018., u organizaciji Udruge „MI“ – Split i Udruge socijalnih radnika Zadar održan je prvi radni sastanak sa stručnjacima na temu zaštite starijih osoba od zloupotrebe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.


Uz članove projektnog tima, prisutni su bili predstavnici Volonterskog centra Zadar, PU Zadarske i podružnica Centra za socijalnu skrb Zadar. Na početku, voditeljica projekta predstavila je ciljeve i aktivnosti koje će se provesti tijekom 12 mjeseci provedbe projekta. Istaknula je ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju starijih osoba kao jedan od najznačajnijih izazova u zaštiti prava starijih osoba.

Suradnica za pravnu zaštitu starijih osoba Udruge „MI“ – Split, Nela Kovačević, iznijela je primjere iz prakse, a koji govore o načinima zloupotrebe i manipulacije starijih osoba pri potpisivanju ovakvih ugovora. Istaknula je također i novu perspektivu s kojom se susrećemo, a odnosi se na potpisivanje ugovora o uzdržavanju starijih osoba s jednom osobom iz obitelji u tajnosti i bez adekvatnog informiranja primatelja uzdržavanja, što bi se razotkrilo tek nakon smrti starije osobe u pitanju. Na taj način, kršenje stavki ugovora gotovo je nemoguće dokazati.

Po pitanju informiranja starijih osoba prije potpisivanja Ugovora, svi su prisutni bili složni u mišljenju kako je nužno starijim osobama pravovremeno pružiti potpunu i kvalitetnu informaciju, kako bi donijeli najbolju odluku za sebe i osigurali si sigurnu i dostojanstvenu starost. Javna predavanja za starije osobe prepoznata su kao koristan i dobrodošao alat u jačanju kvalitete života starijih osoba.

Kao mogućnost informiranja, osim spomenutih predavanja, spomenuta je i savjetodavna podrška koju Udruga „MI“ – Split pruža u sklopu ovog projekta, ali i potreba za besplatnim telefonskim savjetovanjem u svim županijama. Također, istaknuta je potreba i za jačanjem usluga besplatne pravne pomoći dostupnih u sklopu rada Ureda državne uprave. Dodatno, istaknuta je i važnost podizanja svijesti javnosti o ovom pitanju i što kvalitetnije suradnje s lokalnim medijima.

Sudionici su se također složili po pitanju potrebe umrežavanja organizacija koje rade u području skrbi o starijim osobama na lokalnoj razini, kako bi starijim korisnicima omogućile što kompletniju i temeljitiju uslugu i podršku. Također je spomenuta i mogućnost umrežavanja udruga i drugih organizacija koje pružaju besplatne pravne savjete.

Za kraj, razgovaralo se o potrebi zaštite osoba starije životne dobi ne samo kada su u pitanju ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, već i ostale vrste prijevara koje im se sve češće događaju. U tom smislu, pravovremena edukacija i informiranje što većeg broja starijih osoba je nužno. Dogovorena je daljnja suradnja Udruge „MI“ – Split i PU Zadarske, koje će organizirati predavanje za članove Matice umirovljenika Zadar na temu zaštite od zloupotrebe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Radni sastanak održan je u sklopu projekta „Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“. Projekt provodi Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.