Održano predavanje "Prava u sustavu socijalne skrbi" u Vrgorcu

U subotu, 24. veljače 2018. u Vrgorcu je, u suradnji Udruge „MI“ – Split i Sindikata umirovljenika Vrgorac, održano javno predavanje za starije osobe na temu „Prava u sustavu socijalne skrbi“. Predavanje je održala Marina Elez Urlić, dipl. socijalna radnica, djelatnica Centra za socijalnu skrb Split.


U prostorijama hotela Prvan okupilo se 30ak vrgoračkih umirovljenica i umirovljenika, okupljenih u radu Sindikata umirovljenika Vrgorac. Predavačica im je prezentirala sva prava koja umirovljenici mogu ostvariti unutar sustava socijalne skrbi te službe i organizacije kojima se mogu obratiti s ciljem ostvarivanja i zaštite svojih prava.

Osobna invalidnina, dodatak za pomoć u kući, jednokratne naknade i ostale usluge koje se ostvaruju pomoću lokalnog centra za socijalnu skrb dobile su posebnu pažnju prisutnih. Među sudionicima bila je i predstavnica vrgoračkog Centra za socijalnu skrb, koja je iskoristila priliku da najavi usluge pomoći u kući koje će starije osobe s tog područja primati zahvaljujući programu Zaželi, u sklopu kojeg starije i nemoćne osobe imaju priliku primati usluge pomoći u kući.

Suradnica za pravnu zaštitu starijih osoba Udruge „MI“ - Split, Nela Kovačević, objasnila je prisutnima temeljne razlike između doživotnog i dosmrtnog ugovora o uzdržavanju i odgovarala na pitanja prisutnih.

Predavanje je održano u sklopu projekta „Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“. Projekt provodi Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.