Održan radni sastanak "Zaštita prava osoba oboljelih od Alzheimera i drugih oblika demencije“ u Dobrovniku

U petak, 20. travnja 2018., u Dubrovniku je održan radni sastanak sa stručnjacima u sklopu projekta "Zaštita prava starijih osoba - promocija, informacija, edukacija". Sastanak je organizirala Udruga "MI" - Split u suradnji s dubrovačkom udrugom DUSAB.

Događanju su prisustvovali predstavnici Grada Dubrovnika, županije Dubrovačko-neretvanske, dubrovačkog Centra za socijalnu skrb, Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, udruge DUSAB, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Doma za starije osobe Domus Christi i medija.

Posebna gošća bila je Silvija Dološić, pravnica i predsjednica osječke udruge Memoria. Ona je održala temeljitu prezentaciju o pravnom okviru u kojem djeluju pojedinci čiji su članovi obitelji i bližnji oboljeli od Alzheimera i drugih oblika demencije. 

Istaknula je najveće izazove s kojima se susreću osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i demencije. Naime, oboljeli se s izazovima susreću na svi poljima. S jedne strane, nedostatak društvenih sadržaja i smještajnih kapaciteta oboljele stavlja u izniman rizik od socijalne isljučenosti. S druge strane, nemoguće im je ostvariti neka prava koja ostvaruju osobe s invaliditetom. Također, obitelji i skrbnici susreću se s poteškoćama s obzirom da je o osobi oboljeloj od demencije potrebno skrbiti čitav dan, što je i iscrpljujuće i skupo. 

Udruga DUSAB, čija je temeljna aktivnost zagovaranje prava osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i demencija, istaknula je probleme s kojima se susreću svom radu na lokalnoj razini. U prvom redu, radi se o manjku podrške u zajednici i nerazumijevanju važnosti adekvatne skrbi o oboljelima. Istaknuli su također i važnost osmišljavanja i osiguravanja raznolikih sadržaja za oboljele, kako bi i ova osjetljiva skupina u našem društvu ostvarila pravo na dostojanstvenu i što kvalitetniju starost. 

Radni sastanak  održan je u sklopu projekta „Zaštita prava starijih osoba – promocija, informacija, edukacija“, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“. Projekt provodi Udruga „MI“ – Split u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.