Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe kod izlaganja visokim temperaturama zraka

Referentni centar Ministarstva zdravstva Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar poziva građane da se pridržavaju Preporučenih mjera za zaštitu zdravlja starijih osoba pri izlaganju visokim temperaturama, a koje se odnose osobito na osobe koje boluju od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti. 


1. Starije osobe se u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati, a posebno pažljivi trebaju biti srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne, Alzheimerove bolesti i drugih demencija te drugih kroničnih bolesti.
2. Prilikom izlaska iz svog prebivališta, starije osobe trebaju zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.
3. Nužno je dnevno uzimati do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.
4. Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužan je učestalija kontrola krvnog tlaka.
5. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće usta i kože, znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene te se stariji bolesnik nužno mora javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.
6. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.
7. Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe koju je moguće kontaktirati u slučaju potrebe.
8. Neophodno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.
9. Za starije osobe je važna stalna i tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno stalno se kretati u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi. Ukoliko je kretanje otežano, tada je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba boravi.
10. Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7°C jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature. Klima uređaje je potrebno redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima i drugim zagađivačima koji uzrokuju iritaciju sluznica s mogućim alergijskim reakcijama i infekcije dišnih puteva.

izvor: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku