Održana panel rasprava "Socijalne usluge za starije osobe u Splitsko-dalmatinskog županiji"

Panel raspravnom „Socijalne usluge za starije osobe u Splitsko – dalmatinskoj županiji“ obilježen je Međunarodni dan starijih osoba. Tridesetak predstavnika javnih, privatnih i neprofitnih organizacija, institucija i ustanova okupilo se u Centru Zlatno doba kako bi zajedno raspravili o potrebama i dostupnim uslugama socijalne skrbi za starije osobe.

Udruga „MI“ - Split od 1998. godine kontinuirano provodi program pružanja socijalnih usluga u zajednici. Program MI i mudrost grada obuhvaća godišnje preko 400 osoba starije životne dobi s područja grada Splita u aktivnostima kreativnih, edukativnih i animacijskih radionica, rekreativne gimnastike te volonterskih programa. U suradnji sa socijalnom ustanovom MI - Centar za pomoć u kući, pružaju se usluge pomoći u kući za oko 200 starijih osoba što je oko 25 000 usluga godišnje. Dana Jurman Jakus, ravnateljica Mi Centra za pomoć u kući i stručna suradnica Udruge MI pružila je okupljenima pregled aktivnosti koje Udruge pruža te najavila nove mogućnosti za razvoj socijalnih usluga u zajednici: "Proteklih 20 godina surađivali smo s velikim brojem različitih institucija, organizacija na projektima a obilježavanje Međunarodnog dana starijih u Splitu prilika je da se osvrnemo na učinjeno i zahvalimo prijateljima i korisnicima na potpori."Predstavnici Županije i Grada Splita, Centra za socijalnu skrb, Centra za gerontologiju NZJZ SDŽ, Patronažne službe Doma zdravlja SDŽ govorili su o uslugama, programima te planovima usmjerenim starijim osobama kao i članovima obitelji koji skrbe o njima.

Helena Bandalović (Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb SDŽ) osvrnula se na dostupne usluge koje su u nadležnosti Županije. Naglasila je potrebu za osnivanjem sve većeg broja privatnih smještajnih kapaciteta, no i potrebu da usluge koje se pružaju budu u skladu sa zakonskim kriterijima i standardima kvalitete. Ljubica Boban (Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb SDŽ) spomenula je problematiku sa smještajem i dugim listama čekanja za županijske domove u kojima je smještaj sufinanciran.Predstavnica CSS Marina Elez Urlić osvrnula se na paletu dostupnih socijalnih naknada ali i programa u zajednici koje Centar za socijalnu skrb provodi. Da je sve veći broj korisnika socijalnih usluga starije životne dobi, da su potrebe sve kompleksnije a mogućnosti na terenu ograničavajuće složila se patronažna sestra Doma zdravlja SDŽ Željana Tomić.

Iz Centra za gerontologiju NZJZ SDŽ dr. Inga Vučica osvrnula se na preventivne programe koje Centar provodi te naglasila potrebu da se na starenje gleda u skladu s definicijom Gerontologija koja predstavlja užu specijalnost specijalizacije javnog zdravstva i znanstvenu disciplinu koja proučava starost, starenje i demografske implikacije starenja u najširem smislu tj. njihove kliničke, biološke, ekonomske, socijalne, sociološke te psihološke aspekte.

Predstavnici upravnog odjela za socijalnu djelatnost Grada Splita predstavili su projekt Zaželi sretniju starost kojeg je Grad počeo provoditi s ciljem pružanja socijalnih usluga za 220 korisnika.

U diskusiji su naglašene potreba za međusektorskim povezivanjem i razmjenom informacija kao i sve većoj potrebi za organiziranom supervizijom pružatelja socijalni usluga.