Liječnici nisu konzultirani za prekovremeni rad radi kraćih lista čekanja

Kreće program skraćivanja lista čekanja u 33 bolnice. Pacijente koji najdulje čekaju na pregled ili pojedini zahvat, poput gastroskopije, CT-a, ultrazvuka ili pak operacije očne mrene, zbrinjavat će se srijedom poslijepodne ili subotom. Liječnici bi za taj dodatni rad trebali biti dodatno plaćeni.

Ministar zdravlja Siniša Varga očekuje da će se ovim projektom već na proljeće o listama čekanja drugačije govoriti. Ravnatelji svih bolničkih centara ministru su morali poslati popis pregleda na koje se najdulje čeka i na temelju njega će se odrediti koje će se pretrage ili zahvati u kojim bolnicama raditi u tim posebnim teriminima. Tako će se u Rijeci, primjerice, raditi magnetska rezonancija mozga, ultrazvuk dojke i srca, operirat će se očna mrena. Ukupno će raditi 13 timova liječnika, specijalista, medicinskih sestara.

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Trpimir Goluža kaže kako se radi o pokušaju koji nije usuglašen s liječnicima i o kojem su saznali iz medija. To nije dobro jer se prekovremeni rad nikomu ne može nametnuti. Cijena našega prekovremenog rada vikendom je toliko podcijenjena da ne vjerujem da može motivirati kolege za prekovremeni rad, istaknuo je Goluža.

U Rijeci se sada na ultrazvuk srca čeka gotovo 200 dana, na Rebru 90. Magnetska rezonancija u bolnici Sestara milosrdnica čeka se nevjerojatnih 540 dana. hrt.hr