SSSH: Današnji mladi bit će sirotinja u starosti

POVODOM izjava ministra rada i mirovinskog sustava, u kojima hvali održivost hrvatskog mirovinskog sustava, te kao dugoročno rješenje najavljuje povećanje izdvajanja u drugi mirovinski stup,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske oglasio se priopćenjem u kojem podsjeća da se, kao i sve ostale sindikalne središnjice, prilikom rasprave o novim mirovinskim zakonima krajem 2013. g., suprotstavio bilo kakvom jačanju drugog stupa, a posebno takvom kojem ne bi prethodila duboka analiza i široka rasprava o posljedicama njegovog uvođenja.
"Nasuprot tvrdnjama ministra, istina je da drugi stup ne može riješiti temeljne probleme mirovinskog sustava RH, te da je preusmjeravanje jedne četvrtine doprinosa u drugi stup upravo jedan od glavnih razloga njegove trenutne fiskalne neodrživosti (zbog čega si takvu mjeru nisu mogle priuštiti ni države znatno bogatije od Hrvatske). Neovisno o rezultatima poslovanja mirovinskih fondova, činjenica je da individualna kapitalizirana štednja sama po sebi ne može riješiti problem nepovoljnog omjera osiguranika i korisnika mirovina, odnosno demografskog starenja stanovništva", navode iz SSSH.

Mladi nisu dovoljno pokriveni mirovinskim osiguranjem i bit će siromašni u starosti

Iako su nedavne izmjene Zakona o obaveznom mirovinskom osiguranju sadržavale određeni broj pozitivnih koraka, nisu donijele rješenje temeljnih problema sustava, a posebno u pogledu osiguravanja sigurnih i adekvatnih mirovina za današnje mlade radnike, upozorajavju iz sindikata.

Budući da dobar dio mladih radi u atipičnim i prekarnim oblicima radnih odnosa, te se često nalazi u razdobljima dugotrajne nezaposlenosti, uslijed čega su u neodgovarajućoj mjeri pokriveni sustavom mirovinskog osiguranja, jačanje vezivanja mirovina uz uplaćene doprinose (a to je izravna posljedica jačanja drugog stupa) osudit će ih na niske mirovine i siromaštvo u starosti, upozoravaju iz sindikata.

"Dugoročno rješenje održivosti i adevatnosti hrvatskog mirovinskog sustava moguće je ostvariti jedino povećanjem stope zaposlenosti, rastom plaća i eliminacijom rada na crno, te ponovnim jačanjem prvog mirovinskog stupa i pronalaženjem novih modela financiranja javnog sustava mirovina", zaključuje se u priopćenju. index.hr