Od 8. do 14. ožujka mjerit će se očni tlak na osamnaest lokacija diljem Hrvatske

Glaukom, bolest vidnog živca, danas je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Zbog posljedica glaukoma danas je slijepo 4,5 milijuna ljudi, a do 2020. godine taj bi broj mogao narasti na 11,2 milijuna.

Posebno zabrinjava što u razvijenim zemljama bolest nije na vrijeme prepoznata kod više od 50 posto oboljelih, a u nerazvijenim zemljama kod čak 90 posto.

Ako se prepozna na vrijeme, glaukom se može uspješno liječiti (kapima, laserom ili operativnim zahvatom) i tako sačuvati vid. Ova bolest pogađa sve veći broj ljudi i u Hrvatskoj, pa je iznimno važno građane informirati o važnosti redovitih pregleda i kontrole očnog tlaka. Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja i Hrvatskog oftalmološkog društva, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i medijskim pokroviteljstvom Jutarnjeg lista, organizira nacionalnu zdravstvenu kampanju obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma “Zaustavimo glaukom”.

Propada vidni živac

Tijekom Svjetskog tjedna glaukoma od 8. do 14. ožujka, uz stručne skupove, održat će se i mjerenje očnog tlaka među ljudima iz rizičnih skupina na 18 lokacija diljem Hrvatske. U lanjskoj akciji pregledano je više od 2500 osoba, a kod sedam posto izmjeren je povišen očni tlak. Raspored ovogodišnjih aktivnosti može se pronaći na www.glaukom-hr.org i hod.com.hr.

Glaukom najčešće nastaje kao posljedica poremećenog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku raste očni tlak (očna hipertenzija), što s vremenom vodi do propadanja živčanih vlakana vidnog živca, a rezultat je oštećenje vidnog polja.

Polako se razvija

Bolest se razvija polako, bez simptoma i smetnji. Osoba isprva i ne primjećuje oštećenja, jer centralni vid relativno dugo ostaje očuvan, dok se periferni postupno sužava. Tek kad oštećenja uznapreduju, oboljeli će ih postati svjestan, no tada je vidni živac već značajno oštećen. Ako se takvo stanje ne liječi na vrijeme, može završiti sljepoćom.

Budući da glaukom ne izaziva smetnje, bolest se najčešće otkrije slučajno na oftalmološkom pregledu. Kako bi se spriječile teške posljedice rasta očnog tlaka, potrebno je redovito odlaziti na oftalmološke preglede. Glaukom se najčešće pojavljuje nakon 40. godine života, a sa starošću raste i njegova pojavnost, pa bi sve osobe te dobi trebale jednom u dvije godine posjetiti oftalmologa.

Kod oftalmologa

Na pregledu je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati očnu pozadinu, tj. glavu vidnog živca. Ako se utvrdi povišen očni tlak, odnosno postojanje glaukoma, dodatnim dijagnostičkim pretragama (pregled prednjeg segmenta, vidnog polja, očnog kuta, procjena stanja vlakana vidnog živca) može se otkriti stupanj razvoja bolesti.

Djelotvorna terapija

Važan čimbenik rizika za nastanak glaukoma je životna dob. Od glaukoma boluje više od 2 posto populacije starije od 40 godina te 4 do 6 posto starije od 60 godina. Kad oftalmolog dijagnosticira glaukom, bolest treba liječiti do kraja života, kako bi se očuvalo vidno polje. Važna je precizna dijagnostika, redovite kontrole očnog tlaka, vidnog polja i vidnog živca te redovito i trajno uzimanje terapije. Smanjivanje vrijednosti očnog tlaka zasad je jedina djelotvorna terapija.

Glaukom može biti i hitno stanje

- Glaukom otvorenog kuta

Obično počinje neprimjetno, ne boli, sporo se razvija. Otkrije li se na vrijeme i liječi, neće doći do sljepoće. Nastaje zbog otežanog otjecanja očne vodice u očnom kutu koji je široko otvoren.

- Glaukom uskog ili zatvorenog kuta

Nastaje naglo. Simptomi su bol, crvenilo oka, nagli pad vidne oštrine, zamagljenost vida, glavobo-lja, uz iznenadno povišenje očnog tlaka koji je nastao zatvaranjem očnog kuta. To je hitno stanje koje se uspješno liječi.

- Sekundarni glaukom

Posljedica je ozljeda, upala, tumora oka, komplikacije dijabetesa, dugotrajnog liječenja steroidima i dr.

- Glaukom normalnog tlaka

Vid može propadati i ako je očni tlak u granicama normale.

- Kongenitalni glaukom

Prisutan je od rođenja.

 

Izvor: www.jutarnji.hr