Online aplikacijom otkrijte koliko biste dugo mogli živjeti!

Bolesti krvožilnog sustava najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire 17,3 milijuna osoba. Procjenjuje se kako će ova brojka rasti svake godine te da će do 2030. godine 23 milijuna ljudi umirati od bolesti srca i krvnih žila.

Nažalost, upravo su bolesti kardiovaskularnog sustava glavni uzrok smrti u našoj zemlji. Svaki sat jedan stanovnik Hrvatske umre od iznenadne srčane smrti, a ovaj zdravstveni problem godišnje ubije 9000 Hrvata!
Liječnici sve više ističu ulogu preventive kao način sprječavanja mnogih bolesti, njihovog ranog otkrivanja, pravodobne reakcije za terapijom te u konačnici smanjenje troškova zdravstvene skrbi. Na tom je tragu britanski Zavod za zdravstveno osiguranje razvio kalkulator koji vam pomaže izračunati kada biste mogli doživjeti srčani ili moždani udar!

Ovaj online "alat" uzima u obzir vašu dob, težinu, visinu, moguće probleme s tlakom i kolesterolom te slične parametre stila života, a zauzvrat nudi predviđanje koliko biste dugo mogli živjeti prije nego što doživite srčani ili moždani udar. Također otkriva koja je prava dob vašeg srca. Rezultati testa će biti točniji ako znate koliki vam je kolesterol ili tlak.
Primjerice, 55-godišnji dijabetičar koji dnevno popuši 20 cigareta i ima povijest srčanih bolesti u obitelji mogao bi doživjeti srčani udar u 67. godini. S druge strane, njegov vršnjak nepušač iz obitelji zdravog srca mogao bi živjeti 80 godina i nemati ikakvih problema sa srcem.
Izračunajte svoj rizik ovdje!

 

Izvor: www.ordinacija.hr