Hrvatska stranka umirovljenika protivi se nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa

Predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) razgovarali su u utorak o 16 pitanja koje poslodavci smatraju ključnim za razvoj hrvatskog društva, uz naglasak na mirovinski i sustav.

"U mirovinskom sustavu nema popuštanja, riječ je o pravima koja su stvarana desetljećima uplatama doprinosa i prioritet HSU-a je obrana tih prava“, rekao je predsjednik HSU Silvano Hrelja te dodao da u Hrvatskoj imamo jedan od najnižih postotaka izdvajanja za prvi mirovinski stup u Europi.

HSU je protiv zamrzavanja ili nacionalizacije drugog mirovinskog stupa jer smatra da bi to bilo loše za buduće umirovljenike, naglasilo je Hrelja dodavši kako drugi stup još uvijek nije ispunio očekivanja jer mirovinski fondovi nisu postali institucionalni investitori.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja naglasila je važnost kontinuiteta u gospodarskoj politici.

"Nakon svakih izbora gospodarstvo je lišeno stabilnosti, vrijeme je da učinimo sve da u izborne programe uvrstimo mjere koje će nam osigurati dugoročne i predvidljive uvjete za rast koje gospodarstvo mora ostvariti", naglasila je.

Govoreći o sustavu, sudionici sastanka složili su se da je potrebno prava koja neće štetiti socijalno najosjetljivijim skupinama stanovništva, ali da postoji znatan prostor za bez snižavanja prava .

Predstavnici HSU-a i HUP smatraju kako je dijalog među svim akterima najvažniji preduvjet napretka gospodarstva te izrazili nadu da u predizbornoj kampanji neće dominirati ideološke teme, nego teme koje su bitne za život građana u čemu će, svatko u okviru svojih mogućnosti, dati doprinos. slobodnadalmacija.hr