Danas počinje isplata mirovina: rast će ih više od 500 tisuća

Umirovljenicima danas počinje isplata mirovina za siječanj, koja uključuje i povećanje obiteljskih mirovina za 10 posto te najniže mirovine za tri posto, dok isplata dijela mirovine preminulog supružnika kreće krajem veljače.

Prema podacima za siječanj s isplatom u veljači, dugonajavljivano povećanje mirovine u skladu s promjenama Zakona o mirovinskom osiguranju odnosi se na 227.729 korisnika obiteljskih mirovina i 280.331 korisnika najniže mirovine koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ističe Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u odgovoru za Hinu.

Zakonskim izmjenama od siječnja je omogućeno i korištenje dijela obiteljske mirovine preminulog supružnika, uz zadržavanje osobne mirovine, a za što je HZMO-u potrebno podnijeti zahtjev.

Prema podacima HZMO-a, na dan 6. veljače zaprimljen je 53.401 zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, no broj riješenih zahtjeva bit će poznat nakon obrade za siječanj.

Korisnicima kojima je zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine riješen, iznos od 27 posto isplatit će se krajem veljače, a od ožujka isplata dijela obiteljske mirovine predviđena je uz redovnu mjesečnu isplatu mirovina.

Onim korisnicima kojima do prve isplate dijela obiteljske mirovine u veljači zahtjev neće biti riješen, iznos dijela obiteljske mirovine isplatit će se uz redovne isplate mirovina sa zaostacima. Tako će, na primjer, u isplati mirovina u ožujku biti uračunat iznos za siječanj i veljaču.

Slično će biti s onima koji zahtjev za isplatu dijela mirovine podnesu kasnije.

Primjerice, ako je korisnik predao zahtjev u prosincu 2023., a ispunjava zakonski propisane uvjete za isplatu dijela obiteljske mirovine od siječnja 2023., dobit će sve zaostatke od siječnja do prosinca 2023. u jednoj isplati.

Izvor: Slobodna Dalmacija