Održano predavanje "Prevencija nasilja nad starijim osobama"

Predavanje „Prevencija nasilja nad starijim osobama“ održala je mr. Ivana Bočina, dr. med, spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u srijedu, 22. ožujka 2017. u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge „MI“ – Split.

Foto: seniori.hr


Dr. Bočina je predavanje započela definicijom zlostavljanja starijih osoba te različitim vrstama zlostavljanja do kojih može doći. Istaknula je važnost razgovora o ovoj temi, koja se predugo „stavlja pod tapet“, a značajno kvari kvalitetu života starijih osoba te ostavlja trajne posljedice na žrtvama.

Često su obiteljski liječnici oni koji prvi primijete znakove zlostavljanja na starijim pacijentima. Ipak, do pozitivnog raspleta i prijave u slučajevima pojave nasilja nad starijim osobama dolazi puno rjeđe nego što je samih slučajeva nasilja. Prvenstveno je potrebno ohrabriti žrtve na poduzimanje akcije i zauzimanje za sebe, što je u našem društvu još uvijek rijetkost.

Nasilje nad starijim osobama važan je javnozdravstveni problem i tabu tema među starijim osobama, a nošenje s takvim situacijama još uvijek se prečesto smatra „privatnom, obiteljskom stvari“, ističe predavačica. Istaknula je tri važna koraka koja je potrebno poduzimati na razini cijelog društva kako bi prevencija nasilja nad starijim osobama bila moguća:
1. slušanje starijih osoba i onih koji o njima skrbe
2. intervencija u slučajevima kada primijetimo nasilje
3. edukacija o prepoznavanju i reagiranju u slučaju nasilja.

Odgovor društva na nasilje nad starijim osobama uključuje obvezno prijavljivanje bilo kakvog oblika nasilja prema starijim osobama, formiranje grupa samopomoći unutar gerontoloških centara, osnivanje sigurnih kuća za zlostavljane starije osobe, osiguravanje psihološke podrške te strožu zakonsku regulativu za nasilnike, zaključuje predavačica.

Predavanje je organizirano u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar.