SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

moždani udar

  • I mala zagađenja zraka mogu biti pogubna za mozak

    BOSTON - Iako je već duže vrijeme poznato da zagađenje zraka, čak i kada se radi o niskim razinama, može povećati rizik od moždanog udara, najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Stroke pokazalo je da život u gradovima ima negativan utjecaj na mozgove građana koji su do sada prolazili nezamijećeni.

  • Moždani udar

    Tijekom godine oko 17 milijuna ljudi u svijetu doživi moždani udar, od toga ih šest milijuna umire od posljedica moždanog udara. Svake druge sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. U dvije trećine bolesnika s preboljenim moždanim udarom ostaje različiti stupanj onesposobljenosti za svakodnevno samostalno funkcioniranje, dok kod trećine bolesnika onesposobljenost je trajna. Cilj obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara 29. listopada je upozoriti javnost o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, pravovremenog liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar.

  • Oporavak nakon moždanog udara

    Moždani udar može dovesti do privremene ili trajne oduzetosti jedne strane tijela. Može naškoditi također i ravnoteži, vidu, govoru, zapamčivanju i dosijećanju kao i uzrokovati druge komplikacije vezane za mišični spazam i osjećaj boli u zahvaćenom dijelu tijela.