SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

rak

  • Veći broj ejakulacija smanjuje rizik nastanka raka prostate. To pokazuju rezultati dugogodišnje prospektivne studije čiji su rezultati nedavno prezentirani u SAD-u.

  • Dob predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika kada govorimo o pojavi i razvoju raka dojke kod žena. Tome u prilog govore podaci prema kojima je gotovo polovina slučajeva pojave raka dojki dijagnosticirana kod žena starijih od 65 godina. Sukladno trendovima starenja populacije, evidentno je da će broj žena s rakom dojke rasti.

  • PROVIDENCE - Kod muškaraca koji uzimaju dodatke za povećanje mase mišićnog tkiva, poput hormona kreatina i androstenedionea, opasnost od razvoja raka testisa veća je za 177 posto nego kod onih koji te suplemente ne koriste, pokazalo je istraživanje znanstvenika s američkog sveučilišta Brown.

  • Čovječanstvo je došlo na korak do otkrića lijeka za rak! Naime, prema pisanju The Independenta, znanstvenici su došli do nevjerojatne spoznaje prilikom istraživanja učinkovitih načina borbe s rakom. Genetski modificiranim virusom uspješno su napadnute isključivo stanice tumora.

  • Starenjem se koža mijenja. Tijekom godina počinje se borati. To je prirodan proces koji je rezultat protoka vremena.Proces starenja i vanjski utjecaji usporavaju prirodnu sposobnost obnavljanja kože i smanjuju njezinu otpornost, pa se ona s vremenom sve teže "brani" i obnavlja.

  • Znanstvenici će uskoro moći predivjeti mogućnost raka više godina prije potencijalne dijagnoze zahvaljujući otkriću u istraživanju DNK. Otkriće je usko vezano uz strukture zvane telomeri, a riječ je o komadićima DNK na samom se kraju kromosoma bitnima za stabilnost genoma.