SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

terapijsko vježbanje

 • Kineziterapija

  Riječ kineziterapija potječe od grčkih riječi kinesio koja označava pokret i therapia koja predstavlja liječenje. Kineziterapija je dio fizikalne terapije koja koristi pokret tj.vježbu u svrhu liječenja i prevencije bolesti.

 • Medicinska gimnastika

  Prije samog uključivanja starije osobe u programe stalne tjelesne aktivnosti potrebno je posavjetovati se s liječnikom i fizioterapeutom, s tim da se moraju redovito provoditi liječnički pregledi. Redovite tjelovježbe ne smiju se provoditi bez nadzora stručne osobe odnosno fizioterapeuta.

 • Primjeri vježbi za koljena i kukove

  Vježbe na nogama

  Vježba br. 1

  Rukom se držite za gredu, dok suprotnu nogu uz duboki udah podižete savijenu u koljenu i u kuku, zadržite te uz duboki izdah vratite u početni položaj.

 • Primjeri vježbi za trbušnu i leđnu muskulaturu

  Vježbe za trbušnu muskulaturu 

  Vježba br. 1
  Početni položaj, osoba leži na leđima sa nogama savinutim u kojenima i u kukovima, uz duboki udisaj obuhvatite rukama koljeno, privučete ga prsima, zategnete stopalo te idete bradom prema koljenu, uz duboki izdisaj vratite u početni položaj.

 • Primjeri vježbi za vratnu kralježnicu

  Vježba br. 1 

  Uz duboki udisaj idete bradom prema prsnoj kosti (saginjete glavu prema naprijed) i uz duboki izdisaj vratite glavu u početni položaj.