SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

vježbe

 • Važnost treninga fleksibilnosti za starije

  Vježbe istezanja ili fleksibilnosti su iznimno važan dio svakog trenažnog programa jer povećavaju raspon pokreta u zglobovima, opuštaju mišiće i olakšavaju svakodnevne aktivnosti čineći tijelo gipkijim te samim tim pomažu u prevenciji od povreda poput istegnuća tetive ili sindroma prenaprezanja.

 • Važnost treninga snage za starije

  Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su vježbe snage blagotvorne i za žene i muškarce svih dobi, uključujući i one koji nisu dobrog zdravstvenog stanja. Dapače, ljudi koji imaju zdravstvenih tegoba poput srčanih problema ili artritis najčešće najviše profitiraju od programa vježbanja koji uključuje rad s utezima nekoliko puta tjedno.

 • Vježbe istezanja za gornji dio tijela

  1. Istezanje stražnjeg dijela nadlaktice

  U sjedećem ili stojećem položaju stavite jednu ruku ispred sebe sa dlanom okrenutim prema gore. Prebacite ruku preko glave i savijte je, a drugom rukom je uhvatite za lakat i lagano potiskujte prema natrag. Ako želite još malo jače istezanje, naslonite se glavom na nadlakticu i lagano je gurajte glavom prema natrag. Ovaj položaj zadržite 10-15 sekundi pa promijenite stranu. Ponovite nekoliko puta.

 • Vježbe izdržljivosti za starije

  Nakon što smo se prethodno upoznali s koristima od ove vrste trenažnog tipa aktivnosti, sada ćemo Vam dati i par smjernica i primjera kako možete početi.

 • Vježbe snage za gornji dio tijela

  1. Kruženje ramenima

  Kruženje ramenima pomaže jačanju vratnih mišića i mišića gornjeg dijela leđa. Povećanje snage mišića oko lopatice olakšava podizanje tereta kao npr. kufera sa poda. Ova vježba poboljšava pokretljivost ramena i stabilizira lopatice za podizanje težeg tereta ciljajući na mišiće koji podržavaju lopaticu te omogućavaju kretnju ruku.

 • Vježbe treninga izdržljivosti za starije

  Vježbe izdržljivosti uključuju brzo hodanje, vožnju sobnog bicikla, lagano trčanje, aerobik, plivanje, aqua aerobik, penjanje uz stepenice ili bilo koji tip vježbanja koji Vam ubrzava disanje i rad srca. To su vježbe koje uključuju korištenje velikih mišićnih grupa tijekom određenog vremenskog perioda.

 • Zašto je važno vježbati u poznim godinama i kakve vježbe odabrati

  Redovita tjelesna aktivnost važna je u svakoj životnoj dobi radi očuvanja zdravlja, pa je ne bi trebalo zanemarivati ni u poznim godinama unatoč određenim fiziološkim promjenama, tvrde stručnjaci Referentnog centra Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba.