Održano predavanje „Prihvaćanje gubitka i proces žalovanja“

U prostorijama Centra Zlatno doba Udruge „MI“ – Split, u srijedu (18. Svibnja 2016.) održano je prvo u ciklusu predavanja u sklopu projekta „Prihvaćanje gubitka i proces žalovanja“ istoimenog naziva. Predavanje je održala Linda-Dina Veronika, voditeljica savjetovališta Udruge za palijativnu skrb Split.

Projekt „Prihvaćanje gubitka i proces žalovanja“ provode Udruga za palijativnu skrb Split i Udruga Domine Split, a financiran je sredstvima Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Cilj je projekta podizanje kvalitete života bolesnika suočenih s neizlječivim oboljenjem i obitelji bolesnika kroz psihosocijalne potpore te razvijanje palijativne medicine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Tugovanje je vrlo složen proces, a ljudi gubitke doživljavaju na mnogo različitih načina. Statistike pokazuju da jako puno psihijatrijskih oboljenja i poremećaja u svom uzroku imaju neprorađeno žalovanje. Pored toga neprorađeno žalovanje dovodi do pada imuniteta, oslabljene radne sposobnosti, većeg rizika od nesreća i smrtnosti. Ne treba posebno naglašavati koliko je važno da se taj proces proradi i na zdrav način okonča, istakla je predavačica.
Ciklusom predavanja koja će se održati u prostorijama Centra Zlatno doba na jednostavan i razumljiv način predavačice će pokušati objasniti što tuga znači te koja je svrha i zadatak tuge u našim životima.