Predavanje "Prevencija prijeloma i padova u starijoj životnoj dobi"

Predavanje "Prevencija prijeloma i padova u starijoj životnoj dobi" održat će u srijedu, 29. studenog 2017. s početkom u 16 sati u prostorijama Centra Zlatno doba Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odsjeka za praćenje i evaluaciju funkcionalne onesposobljenosti i zdravstvenih potreba starijih osoba pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.


Cilj predavanja je podizanje svijesti starijih osoba i svih ostalih građana o mogućnosti prevencije prijeloma i padova utjecajem na faktore rizika koji mogu dovesti do neželjenih posljedica kod osoba starije dobi.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da u svijetu godišnje 424.000 osoba smrtno strada zbog pada.

Trećina osoba starijih od 65 godina doživi pad, a učestalost padova raste s dobi. U Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda u starijih osoba. U prevenciji padova neophodno je poznavanje rizičnih čimbenika te provođenje preventivnih mjera u cilju manje izloženosti ili potpunog uklanjanja rizika.

Program socijalizacije osoba treće dobi Centar Zlatno doba financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.