Druženjem do oštrijeg uma

Druženje je iznimno korisno za zdravlje mozga, pogotovo u starijoj dobi. Znanstveni tim Medicinskog Centra na Sveučilištu Rush  otkrio je da starija populacija s višom razinom socijalnih aktivnosti, kao što su primjerice posjećivanje prijatelja,  odlasci na plesnjake ili odlazak u crkvu, ima znatno manji postotak kognitivnog opadanja u usporedbi s onima koji nisu socijalno aktivni.

Istraživanje je obuhvatilo 1,138 odraslih osoba, starih prosječno 80 godina, koji sudjeluju u projektu „Rush Memory and Aging“. Na početku istraživanja, nitko od sudionika nije pokazao znakove smanjenih kognitivnih sposobnosti te su tijekom trajanja projekta pružali informacije o trenutnoj socijalnoj angažiranosti.

Sudionici istraživanja bili su testirani na različite tipove kognitivnih funkcija, uključujući pamćenje, brzinu percepcije te vizualne sposobnosti.

Nakon 5 godina projekta, istraživanje je pokazalo da su upravo oni koji su su bili najviše socijalno aktivni iskusili tek četvrtinu opadanja kognitivnih sposobnosti u usporedbi s onima koji nisu bili socijalno aktivni. Treba napomenuti da u ovom istraživanju, faktori poput stupnja fizičke aktivnosti i općeg zdravlja nisu bili relevantni. istraživanje je publicirano u časopisu „Journal of the International Neuropsychological Society“.

Nije jasno na koji način socijalna angažiranost i društvenost općenito utječe na kognitivno opadanje, ali je vjerojatno da je socijalna aktivnost izazov u kojem do izražaja interpersonalne izmjene, odnosno promjene ličnosti u društveno prihvatvljivom aspektu smatra znanstvenik Bryan James, postdoktorant na „Alzheimer Disease Center“.

Daljnja istraživanja su potrebna da bi se utvrdila na koji način socijalna aktivnost i druženje poboljšavaju kognitivne sposobnosti.

 

Izvor:www.seniori.hr