7 odličnih stvari koje druge zemlje čine za svoje seniore

Odnos prema starijim je različit diljem svijeta. Donosimo vam 7 odličnih primjera kako se u drugim zemljama mlađi odnose prema starijim osobama.

1.  Japan ima državni blagdan koji se zove Dan poštovanja prema starijima

Treći ponedjeljak rujna u Japanu je neradni dan rezerviran za iskazivanje poštovanja i zahvalnosti starijim osobama. Prema tradiciji, na taj dan unuci svojim bakama i djedovima daju poklone i pripremaju svečani ručak, a starijim i usamljenim osobama najbliži susjedi taj dan donose besplatni obrok. 

2.  Poštivanje oca i majke sada je zakonska obveza u Kini

Stariji roditelji u Kini sada mogu tužiti svoju djecu zbog uskraćivanja financijske i emocionalne potpore. U protekloj godini čak je tisuću roditelja tužilo svoju odraslu djecu jer ih ne posjećuju redovito. 

Procjenjuje se da je gotovo 50% stanovništva u Kini starije od 50 godina i kineska vlada smatra da netko za njih treba i brinuti. Tvrtke su svojim zaposlenicima obvezne dati slobodne dane kako bi mogli posjetiti svoje roditelje

3.  U Škotskoj uistinu slušaju želje starijih

Nedavno je, na temelju provedene ankete, škotska vlada odlučila preusmjeriti novac iz bolnica prema preventivnoj skrbi starijih. Ideja projekta je domove starijih osoba prilagoditi njihovim potrebama kako ne bi morali ostajati u bolnici ili odlaziti živjeti u staračke domove.

4.  Koga nazivate starim?

Sintagma „stari čovjek“ u Grčkoj nema nikakve negativne konotacije. Opate u samostanu na Rodosu svi oslovljavaju s „Geronda“, što znači „stari čovjek  ili „starac“. U pozadini toga stoji ideja iskazivanja poštovanja prema poodmakloj dobi, poistovjećujući je s mudrošću i blizinom Bogu.

5.  Uzrečica: „Poštujte svoje starije“ ima stvarno značenje u vijetnamskom društvu

U Vijetnamu se starije smatra nositeljima tradicije, znanja i mudrosti. Oni vrlo često žive sa svojom djecom i unucima i predstavljaju glave obitelji. Mlađi im dolaze po savjet, a sudjeluju i u odgoju svoje unučadi. 

6. Šezdeseti rođendan je velika stvar u Koreji

Budući da prema azijskom horoskopu 60 godina traje puni ciklus, Koreanci priređuju golemu rođendansku proslavu onima koji dosegnu ovu dob. Ovo je također dob u kojoj Koreanci mogu otići u mirovinu. 

7. U Japanu postoji dom za stare kućne ljubimce nemoćnih umirovljenika

Mnoge starije osobe posvoje ljubimca kako bi izbjegli usamljenost, no što se dogodi s tim ljubimcima kad se oni više ne mogu brinuti za njih? Japanci su pronašli rješenje – dom za skrb životinja starijih osoba.  Seniori su tako sigurni da su njihovi ljubimci u dobrih rukama i da neće završiti napušteni ili eutanizirani.

Izvor: The Huffington Post