Japanska vlada si više ne može priuštiti darivanje stogodišnjaka

U rujnu se u Japanu tradicionalno slavi Dan odavanja poštovanja starijima. Dosad je običaj bio da japanska vlada za sve stanovnike stare sto godina i više organizira primanje na kojem ih daruje srebrnim sakazukijem, tradicionalnim japanskim tanjurom.

Foto: www.pixabay.com

Prve godine kada je japanska vlada darivala stogodišnjake, njih je bilo tek 153. Danas, pak, stogodišnjaka u Japanu ima preko 58,000. To znači da bi ih ove godine ta svečanost i darovi koštali oko 2 milijuna američkih dolara, budući da svaki tanjur košta oko 65 američkih dolara, što japanska vlada smatra prevelikom svotom.
Iako je podatak o toliko velikom broju stogodišnjaka nešto što je hvalevrijedno iz zdravstvene perspektive, cifra koju je potrebno izdvojiti za ovu proslavu je japanskoj vladi jednostavno previsoka.
Starije osobe imaju visok udio u ukupnoj populaciji Japana. Prema najnovijim podacima japanskog Ureda za statistiku, više od četvrtine stanovništva ima više od 65 godina, a gotovo 13% stanovništva ima više od 75 godina. Japan se može pohvaliti najvišim očekivanim životnim vijekom žena u svijetu, 87 godina, dok je očekivani životni vijek muškaraca također jako visok, 80 godina.
Dok izostanak poklona može predstavljati razočaranje za sve one koji ove godine slave stoti rođendan, dugoročno ovaj potez za japansku vladu može biti samo koristan. Naime, UN-ove projekcije pretpostavljaju da će u Japanu 2050. godine živjeti oko 1 milijun stogodišnjaka. Neki stručnjaci smatraju da dugovječnost Japanci duguju prehrani baziranoj na povrću te aktivnom stilu života.

 

Izvor: huffingtonpost.com