Da smo i mi otišli, ne bi imali nikoga

Maurice Rowland i Miguel Alvarez radili su u domu za starije. Kada se dom zatvorio, kuhar Maurice i kućni majstor Miguel nastavili su se brinuti za štićenike koji su ostali prepušteni sebi. Osoblje u domu Valley Springs Manor napustilo je svoje radno mjesto kada su prestali dobivati plaću, osim kuhara Maurice Rowlanda i kućnog majstora Miguel Alvareza.

"Ostalo je nekih 16 stanara, i mi smo razgovarali u kuhinji, 'Što da radimo?' " kaže Rowland.
"Da smo i mi otišli, ne bi imali nikoga," govori 34-godišnji Alvarez.
Njihove uloge ubrzo su se promijenile, s obzirom na cjelodnevne potrebe koje su korisnici imali.

"Otišao bi kući na sat vremena, otuširao se, presvukao, i onda bio tamo 24 sata," kaže Alvarez.
Rowland, 35, sjeća se kako je davao lijekove tih dana. Kaže kako nije htio napustiti korisnike, od koji su neki oboljeli od demencije, da se brinu sami o sebi.
"Jednostavno se nisam mogao vidjeti kako odlazim  — padalo mi je na pamet scena kako bi mogli zapaliti kuhinju ukoliko bi pokušali nešto sami pripremiti za jelo," kaže Rowland. "Nekako smo postali poput članova obitelji."
Za Alvareza, ovo je vraćanje na uspomene iz njegovog djetinjstva.

"Moji roditelji, kada su bili mlađi, ostavljali su me samog, " kaže. "Znajući kako je teško biti sam, nisam htio da i oni prolaze kroz to."
Alvarez i Rowland proveli su nekoliko dana skrbeći za stanovnike doma Valley Springs Manor dok se nisu uključili vatrogasci i policija.
Ovaj incident doveo je do legislative u Kaliforniji koja je sad poznata pod imenom Residential Care for the Elderly Reform Act of 2014.
"Da sam tad otišao, mislim da bi mi to još dugo proganjalo savjest," rekao je Rowland.

StoryCorps je neprofitna organizacija koja pruža priliku ljudima da intervjuiraju prijatelje i rodbinu o njihovim životima. Ove konverzacije su arhivirane u American Folklife Centru u Kongresnoj biblioteci, i na taj način naprave ostavštinu za buduće generacije. Više na StoryCorps.org.