Izložba fotografija na Hvaru

Nakon gotovo pola stoljeća Orson Welles je ponovno u Hvaru. Otočani i brojni gosti sada se s njim mogu susresti u renesansnoj Gradskoj loggi na fotografijama koje evociraju njegov boravak iz 1967. godine.

Izložba je otvorena u organizaciji Grada Hvara, a u suradnji s Fotoklubom Split, u povodu stote obljetnice rođenja neupitnog genija filmske umjetnosti. Na čak 33 fotografije, što su izrađene zahvaljujući dokumentaciji Svete, vlasnika broda “Saracen”, odnosno Čede Perića iz Splita, na kojem je Welles prije pet desetljeća šest tjedana u hvarskom akvatoriju snimao film “Kurs prema smrti”, poslije nazvan “Dubina”.

Spomenimo i to da je glavna ženska uloga bila povjerena megazvijezdi Jeanne Moreau.

Moguća hrvatska premijera

Pomoću fotografija možemo pratiti njegov boravak u gradu podno Španjole, a o svemu tome na svečanosti su pred brojnim posjetiteljima govorili mr. Duško Kovačić, najzaslužniji za realizaciju projekta, ali i Čedo Perić iznoseći svoje uspomene iz djetinjstva, kada je film sniman.

Naravno, bio je tu i neizostavni Feđa Klarić, legendarni fotoreporter “Slobodne Dalmacije”, danas predsjednik Fotokluba Split, i on je pozdravio publiku, da bi to na kraju učinio još i hvarski poteštat Rino Budrović, kojem je pripala čast otvaranja izložbe.

Gradonačelnik je dao naslutiti da bi “Dubina” konačno mogla doživjeti hrvatsku premijeru, što raduje sve filmoljupce. Triler je, nažalost, ostao nedovršen zbog nedostatka novca. Redatelj “Građanina Kanea” uspio je složiti 122-minutni rad, koji se posljednjih desetak godina nekoliko puta javno prikazao, a za njega naš poznati filmolog Daniel Rafaelić kaže da je odličan i nadasve sjajno režiran.

Izložbu nije propustio ni hvarski biskup msgr. Slobodan Štambuk, kojemu je, čini se, i grafologija jača strana. On je na osnovi Wellesova rukopisa i potpisa s jedne od fotografija konstatirao da je uistinu riječ o čvrstoj ali istodobno senzibilnoj i kreativnoj osobi. Izložba se može razgledati do kraja sezone.

Preneseno od slobodnadalmacija.hr