SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

Spolno i rodno starenje II

Gosdenova (1996) enigma starenja podrazumijeva da se ljudi iste kronološke dobi značajno razlikuju prema biološkoj dobi, dakle ta je razlika također genetski određena. Činjenica je da je dostignuće genetskog inženjeringa neprocjenjivo u području bolesti, no kad govorimo o starenju, iskazano riječima Gosdena, “biološka kristalna kugla veoma je mutna” (Gosden prema Mudrovičić, 1997:196). Naime, biološko starenje još je uvijek nepoznanica, te se svaki dan radina riješenju tog misterija.


Rodno i spolno starenje

“Starenje ostaje enigma. Svuda oko nas susrećemo se sa znacima starenja - gubljenje životne snage, opadanje energije, onemoćalost i bolest. Proces je općenit i univerzalan, intrinzičan, no istodobno pod utjecajem okoliša, neumoljiv, no ipak ne nastupa u isto vrijeme i istom brzinom u različitih organa jedinki, individua i vrsta. ... Uvijek je bilo lakše pozabaviti se učincima starenja nego samim uzrokom starenja. To je isto kao kad znamo upotrijebiti program pisanja na kompjutoru, a ostajemo potpuno neobaviješteni o tom program na kojem se mogućnost pisanja zasniva” (Gosden, 1996:73).Hrvatska vs SAD. Jeste li znali?

Često se znamo uspoređivati s drugim zemljama i zato smo vam probrali zanimljive podatke u kojima se uspoređuju Hrvatska i SAD.

Možda ovo nisu usporedbe koje ste vi radili ili slušali o njima pa vas možda i iznenade.

Na slici možete vidjeti i omjer veličine Hrvatske prema SAD-u.