Zabavite se danas – aktivnosti koje možete raditi s oboljelim od Alzheimerove bolesti

Postoje mnoge različite faze kroz koje prolaze oboljeli od Alzheimerove bolesti i demencije. Oboljelima od Alzheimerove bolesti važno je osigurati kvalitetu života u svakoj fazi. Stoga je bitno uočiti ono što osoba može napraviti umjesto onoga što ne može. Osim toga, zadatak koji želite obaviti možete pojednostavniti tako da na kraju ipak bude obavljen.


Kod osoba koje su u posljednjem stadiju Alzheimerove bolesti koncentrirajte se na osjetila. Bitno je upamtiti da aktivnosti mogu biti aktivne ili pasivne. Dakle, osoba može samo promatrati aktivnosti ili aktivno sudjelovati u njenom obavljanju. Aktivnosti se mogu obavljati grupno ili individualno. Ukoliko se vrše grupne aktivnosti bolje je da grupa bude manja. Također, važno je razumjeti razinu funkcioniranja svih sudionika i omogućiti sudjelovanje u jednoj aktivnosti grupici s istom razinom funkcioniranja.


Dnevne aktivnosti


Dnevne aktivnosti uključuju sve aspekte života, uključujući i društvene i vjerske aktivnosti. Dvije bitne aktivnosti koje im možete osigurati su glazba i tjelovježba. Primjerena tjelovježba za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti uključuje šetnju i vježbe uz korištenje stolice. Glazbene aktivnosti uključuju slušanje glazbe, pogađanje naziva pjesme, individualno i grupno pjevanje te puštanje opuštajuće glazbe.


Individualne aktivnosti za osobe u ranoj ili srednjoj fazi Alzheimerove bolesti


Niže navedene aktivnosti prikladne su za osobe u ranoj ili srednjoj fazi Alzheimerove bolesti. Ove aktivnosti mogu osvježiti sjećanje ili dovesti do razgovora. Aktivnosti povezane s kuhinjom ili hranom: gnječenje krumpira, guljenje jabuka, ljuštenje kukuruza. Također, životne vještine omogućuju im da budu uključeni u svoju svakodnevnu rutinu. Pustite im da rade aktivnosti koje su nekad bile dio njihovih života, kao što su slaganje odjeće, odlaganje namirnica, kopčanje dugmadi na odjeći, slaganje ubrusa. Pjevanje, tombola i prisjećanje spadaju u intelektualno stimulirajuće aktivnosti.


Individualne aktivnosti za osobe u srednjoj fazi Alzheimerove bolesti


Sortiranje domina, čarapa ili karata, motanje vune u klupko, gledanje albuma s fotografijama i kuhanje su aktivnosti primjerene osobama u srednjoj fazi Alzheimerove bolesti.


Individualne aktivnosti za osobe u zadnjoj fazi Alzheimerove bolesti


U ovoj fazi pojedinci već gube mogućnost za samostalno hranjenje, komunikaciju i u potpunosti ovise o nekom drugom. Čak i u ovoj fazi bitna je kvaliteta života, još uvijek im je ostalo 5 osjetila. Aktivnosti koje možete s njima raditi uključuju kontakt očima, dodirom, sluhom, okusom i mirisom.

Za neke aktivnosti možda će im trebati više vremena ili pomoć pri obavljanju, no važno je pohvaliti njihov trud. Sve ove aktivnosti itekako pomažu oboljelima od Alzheimerove bolesti da se prisjete, da se osjećaju korisno i da uživaju i u toj fazi svog života.

 

Autor: www.seniori.hr