Libido za vrijeme i nakon menopauze

Menopauza je razdoblje velikih promjena u ženskom tijelu, za što je u najvećoj mjeri zaslužna sve niža razina estrogena i testosterona u tijelu.

Te promjene utječu, između ostalog, na seksualni nagon. Generalno, žene koje prolaze i koje su prošle kroz menopauzu mogu primijetiti kako ih je teže uzbuditi te kako su manje osjetljive na dodir i milovanja, što može dovesti do smanjenog interesa za seksualnim odnosima općenito.
Naravno, ne proživljavaju sve žene menopauzu na isti način, što znači da ne dolazi kod svih do smanjenog libida, dapače.

Neke žene navode kako im se, zbog izostanka straha od trudnoće, seksualna želja u ovom razdoblju povećala. Dodatno, menopauza je često razdoblje kada su nam djeca dovoljno stasala da imamo manje brige oko odgoja, što većini roditelja daje priliku da se fokusiraju na sebe i partnerski odnos.


Naravno, s godinama se libido prirodno smanjuje, što ne znači da je potrebno potpuno odustati od odnosa i pomiriti se sa sudbinom. Dapače, poželjno je promjene koje se događaju i „izvana“ i „iznutra“ prihvatiti i zajedno s partnerom se upustiti u još jednu etapu vašeg seksualnog života. U tom je procesu nužno održavati redovitu i što kvalitetniju komunikaciju s partnerom, zbog što zdravijeg odnosa, ali i kako bi oba partnera imala vremena i prostora za prihvaćanje i prilagodbu novonastalim promjenama. Intimnost, važan faktor za dobar odnos među partnerima, ne postiže se samo seksom. Naprotiv, stručnjaci parovima savjetuju uživanje u drugim aspektima odnosa, poput zajedničkih šetnji, hobija, razgovora, romantičnih gesti i slično, koji mogu pomoći povratiti bliskost među partnerima.
Međutim, nisu samo niže razine hormona zaslužne za smanjeni libido. „Krivci“ za smanjeni seksualnu želju mogu biti i problemi s mjehurom, promjene u obrascima spavanja, depresija ili anksioznost, pojačana razina stresa, lijekovi, bolest ili problemi u odnosu s partnerom. Niže razine estrogena u tijelu, pak, mogu dovesti do smanjene opskrbe krvi u vaginu, što može uzrokovati vaginalnu suhoću koja odnos čini neugodnijim. Upravo je ovaj problem onaj kojeg se najčešće veže uz menopauzu. No, s obzirom na široku paletu dostupnih lubrikanata na tržištu, vaginalna suhoća predstavlja jednu od komponenti seksa u ovim godinama s kojim se relativno jednostavno nositi.
Za razliku od muškaraca, koji Viagrom ili nekim drugim lijekovima rješavaju određene probleme u spavaćoj sobi, za žene još uvijek ne postoji lijek za rješavanje takvih tegoba. Ono što može pomoći jest razgovor s obiteljskim liječnikom, ginekologom ili terapeutom specijaliziranim za seksualne probleme. Naravno, iskrena i kontinuirana komunikacija s partnerom svakako doprinosi opuštenosti i osjećaju sigurnosti, a žena koja se u partnerskom odnosu osjeća dobro i zaštićeno zasigurno će imati više volje i elana za nošenje s izazovima koje menopauza nosi.

Autor: seniori.hr