6 načina kako "vježbati" mozak

Mozak je kao i svaki drugi mišić – da bi ostao zdrav potrebno ga je trenirati. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, koji mogu spriječiti ili odgoditi kognitivna oštećenja održavanjem mozga aktivnim. Pomoću svakodnevnog treninga mozga mogu se ublažiti simptomi Alzheimerove bolesti, demencije i gubitka pamćenja kao i omogućiti daljnje uživanje u aktivnostima koje su važne za vas.

1. Čitanje

Čitanje je predivan način da se proširi um i poznavanje svijeta. Izaziva vaš mozak da slijedi priču, što može unaprijediti vaš fokus i pamćenje te pomoći u razvijanju vještina zaključivanja i obrade. Čak i ako ne uživate u čitanju knjiga postoje mnogobrojne varijacije ostalih materijala za čitanje, u tiskanom i online obliku. Možete se pretplatiti na novine, čitati besplatne blogove i članke ili posuditi u knjižnici zbirku pjesama, što god vam bolje odgovara. Ukoliko imate problema s vidom možete slušati audio knjige, što je također odličan način da vježbate vaš mozak.

2. Stvaranje

Ne zanemarujte lijevu stranu mozga. Uživajte u kreativnim hobijima poput bojanja, lončarstva, pisanja ili pletenja jer je ovo odličan način da trenirate svoj mozak. Postoji niz materijala za učenje za umirovljenike svih razina sposobnosti, tako da se ne sramite probati nešto novo, bilo čitanje Uradi sam, gledanje video upute ili upis nekakvog tečaja u svojoj zajednici. Korištenje mašte tjera vas da pronađete nove načine kako razmišljati o svijetu i obraditi ideje te je jedan od najboljih načina kako ublažiti stres.

3. Druženje

Ljudski kontakt uvijek izaziva mozak. Bilo da slušate priče, nudite savjete ili pričate viceve, druženje uvijek zahvaća razne dijelove mozga. Pomaže vam proširiti znanje, unaprijediti jezične i komunikacijske vještine i razviti sposobnosti rješavanja problema. Druženje također održava mozak zdravim jer mu daje osjećaj podrške, društvenosti i pripadnosti. Postoji nekoliko prekrasnih načina druženja za starije osobe, poput provođenja vremena s prijateljem ili članom obitelji, upis nekog tečaja ili pridruživanje klubu za starije osobe koje dijele zajedničke interese.

4. Igrajte igre i zagonetke

Ne samo da su igre i zagonetke zabavne nego treniraju vaš mozak na više načina i pomažu da razvijete logičke vještine i vještine zaključivanja. Ako želite biti društveni možete pronaći grupu za kartanje ili društvene igre jednom tjedno. Ukoliko preferirate samostalne aktivnosti možete rješavati križaljke, koje su odličan način da obogatite svoj rječnik, ili sudoku, koji razvija vještine rješavanja problema. Koju god igru ili zagonetku odaberete započnite od nivoa s kojim ste komforni, ali kako se usavršavate nastavite podizati razine.

5. Vodite dnevnik

Prisjećanje i osvrt na protekli dan je sjajan način da trenirate mozak. Ne morate pisati svaki dan ili neki duži period, samo pribilježiti nekoliko ključnih misli, aktivnosti i razgovora. Ne samo da vam ovo izaziva pamćenje i pomaže razviti jezične i komunikacijske vještine nego i omogućuje da pratite osobne ili zdravstvene događaje kojih se želite sjetiti u budućnosti.

6. Razbijte rutinu

Jedan od najboljih načina za treniranje mozga je uvođenje raznolikosti u svakodnevnu rutinu. Kao i svakom drugom mišiću, mozgu su potrebne nove i različite vježbe da bi se razvijao. Pokušajte bar jednom tjedno igrati različite igre, razgovarati s nekim novim ili čitati o nekoj temi u koju niste upućeni. Ne dopuštajući mozgu da se zbliži sa samo jednom aktivnosti uistinu ćete osjetiti kako se vaš mozak razvija.

Autor: www.seniori.hr