Hrana koja pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Gotovo svaki peti stanovnik RH ima povišeni krvni tlak, a samim time i tri puta veći rizik od srčanog i čak osam puta veći rizik od moždanog udara. Odabir zdravih životnih navika i vježbanja može pomoći u kontroli tlaka.

Prije svega, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom bi trebale smanjiti unos kalorija te polako mijenjati prehrambene navike. Iako ne postoji hrana koja će magično odjednom smanjiti tlak, no određeni nutrijenti igraju veliku ulogu u smanjenju tlaka.

Niski krvni tlak obično izaziva manje zabrinutosti, no zna biti neugodan za osobe koje pate od tog poremećaja, posebice za vrijeme ljetnih vrućina. I u tom slučaju promjena prehrambenih navika može biti od koristi.

Snižavanje krvnog tlaka
Osobe oboljele od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), trebale bi pripaziti na konzumaciju soli i ograničiti ju na maksimalno 5 g dnevno (1 čajna žličica) jer je dokazano da povećan unos natrija (odnosno natrijevog klorida) u organizam može povećati krvni tlak.

Preporučene namirnice:
• hrana bogata kalijem (npr. banane, grožđice, rajčice i zeleno lisnato povrće)
• hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (ekstra djevičansko maslinovo ulje, plava morska riba poput srdele i skuše, orašasti plodovi)
• cjelovite žitarice
• češnjak – smanjuje lipide u krvi i štiti srce

Povišavanje krvnog tlaka
Niski krvni tlak najčešće ne zahtijeva medicinski tretman, no osobe oboljele od hipotenzije se moraju naučiti nositi s tim stanjem u svakodnevnom životu te prilagoditi životne i prehrambene navike. Kako biste izbjegli vrtoglavicu i padanje u nesvijest, budite pažljivi prilikom lijeganja i ustajanja te jedite manje, no češće obroke i nastojte se malo odmoriti nakon većeg obroka. Također, potrebno je unositi veće količine vode i smanjiti unos alkoholnih pica radi prevencije dehidracije, a preporučuje se i smanjenje konzumacije ugljikohidrata i češnjaka.

Preporučene namirnice:
• kava (preporuča se unos odmah ujutro, kad je tlak inače niži)
• učestala konzumacija juha i izotoničkih napitaka bogatih elektrolitima
• veći unos proteinske hrane (npr. bijelo meso i grahorice poput leće i slanutka)
• nešto veći unos soli