Pola sata tjelesne aktivnosti šest dana u tjednu

Prema istraživanju British Journal of Sports Medicine, trideset minuta tjelesne aktivnosti dnevno, šest dana u tjednu, neovisno o intenzitetu, kod starijih muškaraca smanjuje rizik od smrti za 40%.

Rezultati su pokazali da je jačanje tjelesne aktivnosti u ovoj dobnoj skupini jednako dobro kao i prestanak pušenja. Prva studija istraživanja (Oslo I) provedena je u Oslu 1972./1973. godine, a pozvano je 26 000 muškaraca rođenih između 1923. i 1932. godine. 15 000 muškaraca je pristalo na sudjelovanje u istraživanju. Procjenjivala se visina, težina, krvni tlak i kolesterol, kao i to jesu li ispitanici pušači. Također, zatražena je i procjena tjelesne aktivnosti na tjednoj razini. Kategorizacija je bila: sjedilačka (gledanje TV/čitanje), lagana (hodanje/biciklizam, uključujući i odlaske na posao/s posla za najmanje četiri sata tjedno), umjerena (formalne vježbe, sportske aktivnosti, rad u vrtu za najmanje četiri sata tjedno) i energična (nekoliko puta tjedno teški trening ili natjecateljski sportski tjedan).
Neki od 6 000 preživjelih muškaraca sudjelovali su na ponovnom istraživanju 2000. godine (Oslo II) i skoro dvanaest godina su praćeni kako bi se vidjelo koliko je tjelesna razina aktivnosti tijekom vremena bila povezana sa smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih ili bilo koje druge bolesti. Utjecaj tjelesne aktivnosti prikazan je kao ekvivalent prestanku pušenja.
Manje od sat vremena tjelesne aktivnosti smanjuje rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti za 23%-37%, kao i rizik od smrti povezan s nekim drugim uzrokom. Što se duže rade tjelesne aktivnosti rizik se smanjuje do 36%-49%. Muškarci koji su redovito prakticirali tjelesne aktivnosti u prosjeku žive pet godina i duže od onih koji su klasificirani samo za sjedilačke aktivnosti. S obzirom da s godinama raste rizik smrti od srčanih bolesti i moždanog udara, pojavila se samo mala razlika u rezultatima.
Sve u svemu, rezultati su pokazali da je trideset minuta tjelesne aktivnosti dnevno, laganog ili pojačanog intenziteta, šest dana u tjednu povezano s 40% manjim rizikom smrti od bilo kojeg uzroka.

 

Autor: www.seniori.hr